少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

進進媽 發表於 22-11-17 22:47
我以過來人身份發表下,仔仔當年中四輟學,呢個年紀係好難攪,自問是一位開通媽媽,從來很小迫他,但孩子 ...

多謝你的分享~請問你仔仔以兩年來是怎生活?在家還是有外出活動?

大宅

回覆樓主:

做人父母真係好艱難,今日吾知聽曰事,唔知仔女幾時會爆,又要揸頸就命,明明講好唒可以所有野唔算數!上星期只反一日學,今日又唔反學,我都好擔心佢將來,每一晚我都焦慮佢明天反唔反,好困擾!

大宅

yiyi12 發表於 23-2-28 08:17
我想請問一下,依家唔係要讀到中三先可以唔讀?我仔成日扮病唔返學,又識埋D損友成日放學都唔返屋企坐公園 ...

我同爸爸都覺得鬧係冇用,要保持大家關係融洽,甘先等到肯埋黎同你傾計,我知係超級困難(我而家也處生以個困境),好想大叫大哭,唯有叫自己加油!你都要加油呀媽媽!上天比以份艱巨既功課我,幾時先至做好!

大宅

進進媽 發表於 23-4-13 22:40
我上來更新下近况先,仔仔終於開竅,今年重返校園,做回全職 學生,我上來報喜原因,也是為各位媽媽打氣, ...

真心恭喜你!請問你和仔仔以六年怎相處?以及仔仔除左反學之外其他活動一切如常?
我仔冇反學已接近2個月,而家更收埋自己唔願傾談,學校及外面社工都吾肯見。好心痛!

大宅

進進媽 發表於 23-4-23 10:30
好老實講,這六年其實我真的無咩做到,開頭幾年日日以淚洗面,因為這年紀好難攪,越迫越退,學校及社工也 ...

謝謝你分亨! 而家所有要出門口嘅活動佢都唔想去參與,經常困住喺自己間房度,好多三姑六婆又話净看心理治療係冇用架,一定要帶去睇醫生,等醫生開藥,其實我較早時已带睇私家醫生,係醫生建議不用吃藥。D親戚又話成日帶佢去街都冇用架,我真係好想講我帶佢去街只係想佢出下去見下人。你地唔知就吾好出聲,我做野梗有原因。

大宅

進進媽 發表於 23-4-23 10:47
好明白,我當時也有好多三姑六婆在身邊,還有好多教仔專家評激我,話我唔識教,其實當時巳經好多壓力,還 ...

聽到你嘅故事真係會鼓勵到大家,多謝你的分享!好希望我小朋友快D醒反,做反一個開心積極既人。

大宅

回覆樓主:

我都覺情況一日差過一日,好難等到佢醒反識唸

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊