自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

幸福花海 發表於 24-2-14 15:06
無話認唔認,試過香港政府醫院驗完,去私家睇都要再驗一次。

我奶奶嗰時喺香港d化驗所驗完,再去排政府,政府醫生寫紙佢去私家醫院再照多次

公爵府

好媽媽勳章

無話可說 發表於 24-2-14 14:24
我就係無人試,見大陸醫院d套餐好多野,疫情3年無驗身,係時候大check了!香港做齊要幾千蚊,我無保險,驗 ...

我早排去咗港大深圳醫院睇中醫claim到公司醫療喎

驗身就睇醫生嗰時睇醫生點寫,有病徵驗身係ok 可以claim

公爵府

好媽媽勳章

liverpool2023 發表於 24-2-14 17:21
你香港有醫療,點解去深圳睇呢?

因為幾個原因,公司醫療睇中醫次數有上限,一年只有十次,而且公司醫療只可claim返兩佰幾一次

其次係我喺香港睇唔好,我舊年年底開始病,狂咳,咳到瞓唔到,睇咗兩三次西醫都止唔到咳,個醫生仲話我情況唔似我講得咁嚴重,轉睇中醫,都睇咗兩個中醫,香港睇中醫而家都貴,兩劑藥都3,400,每次睇都係得兩劑藥,一星期就仟幾蚊,我咳到咁,喺香港要睇好多次,公司包十次好容易爆,於是返深圳睇,睇咗第一次條氣就順返好多,起碼夜晚咳少好多可以瞓到

仲有返上去睇收費平,就算遲d爆額,claim唔到都唔緊要,我而家好返都會上去睇下調理吓身體

公爵府

好媽媽勳章

liverpool2023 發表於 24-2-14 17:33
咁幾好喎!深圳睇一次有幾多劑藥?

通常開一星期藥,如果藥粉,會早晚一盒,一星期一共14盒,我c6上次去睇個醫生話佢情況要煲藥,一星期7劑中草藥

公爵府

好媽媽勳章

liverpool2023 發表於 24-2-14 17:44
謝謝,有需要可以去試試
香港用咩方式去比較方便呢?近地鐵/有直通車嗎?
...

醫院喺福田同深圳灣中間,我平時係經深圳灣過關,喺口岸轉巴士去南油再轉地鐵,又或直接深圳打車過去都係差廿零蚊

亦可以福田去,搭地鐵轉9號線深圳灣公園落,一出站口隔離就係,福田口岸去打車應該都係廿蚊蚊左右

公爵府

好媽媽勳章

HLDMaMa 發表於 24-2-14 21:26
請問上面中醫每次睇幾錢,有幾多劑藥。

我睇港大深圳醫院,掛號費100,藥費次次唔同視乎醫生開乜藥,藥粉會平d, 中草藥自己煲會貴d, 我睇咗幾次,都係食藥粉,平均藥費都係100-120左右一星期藥

公爵府

好媽媽勳章

angelfan07 發表於 24-2-16 15:34
是固定睇一個醫生?還是每次不同?

你可以覆診時講睇邊個醫生

公爵府

好媽媽勳章

angelfan07 發表於 24-2-16 15:38
我想問係咪每一次去睇都要網上預約?先俾掛號費?

上網約咗就唔駛驚去到無籌,我有次叫c6同我一齊睇埋,即日都有籌,不過唔係一定次次都可以攞到

公爵府

好媽媽勳章

angelfan07 發表於 24-2-16 15:32
我一年都係十次中醫,已經爆咗額
可以pm講下點預約嗎?收費幾錢?thx

https://youtu.be/YQc5QtbIQM8?si=WapgTslVYd6ujP6q

呢條片有詳細教分享

公爵府

好媽媽勳章

Prosperous 發表於 24-2-17 02:21
咁可能係你香港果個中醫 dum 症, 我睇開的中醫, 每次都 5-6 日藥, 未試過畀兩劑咁少! 西醫都未必會開兩日藥 ...

我有問呀,兩個中醫都不約而同話要睇吓食完藥個況先,可能要調整

就算開5-6日藥,都要逐劑藥計錢,唔會因為多咗幾日就平咗

公爵府

好媽媽勳章

Prosperous 發表於 24-2-17 23:14
咁藥費當然要畀, 唔通 free 畀你, 但起碼慳咗診金。中藥藥費係唔平的, 因為全部係天然草藥, 唔同西藥, 大部 ...

你問我有無問醫生攞多兩劑,個個中醫做法都有唔同,又唔可以話我睇嗰兩個dum症,只能話佢哋唔夾我,中醫又唔同西藥,好返都仲要調理,而中醫而家香港睇好貴,所以我先返大陸睇

公爵府

好媽媽勳章

angelfan07 發表於 24-2-26 18:19
想問一下,如果之前已手機預約已付掛號費100元,係咪直接上中醫部出示已付款及預約便可以等侯叫nos入見中 ...

去到有自助機登記,掃你個人病人碼就會出張飛比你,你攞住張飛去中醫接待處交比姑娘就得

公爵府

好媽媽勳章

angelfan07 發表於 24-2-27 09:32
通常你預約咗,入到醫院直至睇完醫生拎完藥走得,前後一般要用多少時間?thx
...

大約1小時,等攞藥最耐

公爵府

好媽媽勳章

angelfan07 發表於 24-3-23 11:57
琴日朝早我見得閒又有精神,就北上去咗睇中醫調理,留意到正門入去嗰度已經叫係1樓,去到問詢問處,佢叫我 ...

如果你睇完,覺得呢個醫生都到你,下次要覆診所或再有唔舒服再睇,可以去到中醫報到櫃枱度同姑娘講要睇返呢個醫生,如果唔係姑娘都係隨機安排比你

公爵府

好媽媽勳章

angelfan07 發表於 24-3-23 12:46
唔該哂!
我覺得d中藥粉比較難溶,我用98度熱水沖,等到d水入到口唔熱都未溶哂,不過無一舊舊,我照飲,我 ...

我通常先落水,再落粉,冚蓋焗一焗先攪拌

我c6買咗隻電動攪拌嗰d 熱飲杯比我,用嗰隻杯沖藥就非常好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊