自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

想問下你地小朋友平時可唔可以用英文作日常對答?
我大囡5歲,二囝3歲,就唔識用英文對答,我冇刻意去教,不過有位未有小朋友既太太就話現今既小朋友3歲就可以用英文作日常對答...
其實夠3歲而且可以用英文對答係咪真係咁普通?

男爵府

好媽媽勳章

引用:咁你小朋友用中文對答流利嗎?

原帖由 mandysio 於 15-08-15 發表
咁你小朋友用中文對答流利嗎?
中文對答勁流利,不話有個未有小朋友既人覺得現今3歲既小朋友可以用英文日常對答,我小朋友就唔得喇,想知係咪我小朋友蠢d,或者我唔夠怪獸要谷下佢用英文對答

男爵府

好媽媽勳章

引用:我囝會用中英文對答,用英文對答都係好簡單

原帖由 Ho_BB 於 15-08-15 發表
我囝會用中英文對答,用英文對答都係好簡單個d ex: I want cheese....
而你個朋友都未有小朋友佢都唔明白, ...
其實唔係我個朋友黎架,係bk一位Jm,佢話現今3歲小朋友講英文句子好普通,未見過3歲識講就係丼底之娃

男爵府

好媽媽勳章

引用:好心你啦,+啲人都成日話面系人地比,+架系自

原帖由 MoMoPanda 於 15-08-15 發表
好心你啦, 啲人都成日話面系人地比, 架系自己丟
宜家證實到啦, 今時今日3歳小朋友識講英 ...
唔該你碌大對眼睇清楚前面d家長點覆啦,唔好以為自己果套就係岩先得架,讀pn就代表可以用英文對答?你有冇小朋友讀過pn,知唔知讀pn係學咩?其實你明唔明咩叫做講英文好普遍(自己去搜尋下普遍既意思,係咪相等於你所講既普通),普遍講英文係指大部份人日常都以英文作為日常用語...
我冇講過你冇小朋友就代表你唔鐘意小朋友喎,你唔好扭曲我講既野,只不過你冇小朋友,而你接觸既一定比有小朋友既少,我當你係做教育既又點,做教育其實都係接觸一少部份小朋友,其實你又憑咩話冇見過3歲小朋友講英文句子既人係井底之娃

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+misscare+於+15-08-15+發表樓

多謝你甘中肯
其實樓主吾系擔心自己小朋友吾識, 佢開post真正原因系佢喺另一個post話人, 又吾信人地 ...
其實我小朋友識唔識英文冇問題架,我亦都冇刻意要佢地學,只不過我唔係好認同你所講既現今世代3歲小朋友識得講英文好普遍,可能你所指既識得講係好簡單既英文hi bye apple banana,但我覺得咁唔算叫做識講英文,係真係可以用人用英文溝通,咁我就覺得呢d係叫做3歲識講英文好普遍喇

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+applewingyi411+於+15-08-15+

請問邊個先需要碌大對眼睇清楚啲回覆:quest ...
其實呢.....我係一直討論緊小朋友3歲識講句子既問題,你冇啦啦又講咩讀pn讀國際學校(睇返你打既野啦)打好英文基礎,你知唔知你自己打講咩架,我講a,你講b,真係R晒頭....
我讀得書少,好彩識得上網搜尋,自己睇下common既意思吧!

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+applewingyi411+於+15-08-15+

撐夠勒普遍
搵多幾個網頁睇下先啦,做人唔好太自我中心,世界唔係圍住你黎轉架,而英文亦唔係你創造

男爵府

好媽媽勳章

另一個post已覆, 吾使R頭, 我只系路人甲一個, 你都系比心機湊你啲小朋友啦, 冇謂花甘多時間上BK同我哩個C9 ...
多謝你提點我要照顧小朋友,但我不嬲比較主張快樂童年,唔會做怪獸去迫佢地學習多國語言,佢地亦比較生性,係屋企多數唔駛我點理,所以我比較有多d時間可以上bk吹水

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 chingcging 於 15-08-15 發表
咁我答你啦。我女公公婆婆湊,冇工人,有讀pn, 3歲時係遊樂場同外藉人士用英文溝通,完全冇問題。可以一齊 ...
即係普遍讀過n班就可以同外籍人士溝通?

男爵府

好媽媽勳章

咁就要睇屋企點配合啦。我諗大家做呀媽嘅都明白,在家溫習的重要性吧?

...
我大囡岩岩讀完幼稚園,從來我都冇陪佢溫過書架,得果幾歲人仔,我會比佢以玩為先,書以後有排佢讀

男爵府

好媽媽勳章

學校有書俾你,唔係用嚟攞,係用嚟教嘅。如果你係咁豁達,就唔會出呢個post去問呢個問題。我都係每星期叫我 ...
出呢個post係因為有人覺得現今3歲小朋友普遍都可以用英文作日常對答,所以先問下係咪真係咁多小朋友講英文咁了得...
我又真係唔介意小朋友成績,所有野都順期自然,揀小學都揀間最近同埋最淺,pn同pg都冇返過!

男爵府

好媽媽勳章

如果你真係唔介意,就唔會出post問啦!你出得呢個post,都係想有人認同你。如果呢個post入面,有超過一半話 ...
不如你睇下隔離post睇下啦,係有位jm叫我開post問架,佢話現今社會3歲講英文好common喎,我就係唔認同佢先叫我開post,已經講左你聽我係唔介意你又唔信,唔肯每個家長都好緊張仔女成績

男爵府

好媽媽勳章

如果你真係唔介意,就唔會出post問啦!你出得呢個post,都係想有人認同你。如果呢個post入面,有超過一半話 ...
入去放狗比人鬧既post睇下先啦,唔係你認為我介意就得先架,去了解下點解我會開post吧

男爵府

好媽媽勳章

人哋用英文鬧交啫,又關事?
咁你未睇晒d留言喇!

男爵府

好媽媽勳章

引用:3歲英文流利好普遍,但唔流利都好普遍,有

原帖由 emimi 於 15-08-15 發表
3歲英文流利好普遍,但唔流利都好普遍,有咩好嘈,請個菲傭姐姐小朋友英文自然識多d

英國小朋友全部識英文 ...
我都唔想嘈架,係人話普遍3歲小朋友係識英文,唔認同就因為見識少井底之娃

男爵府

好媽媽勳章

我知咩事,但真係冇咩咁大不了。香港家庭自細用英文係好普遍,有必要開post去搵人support你嗎?

...
我想問我邊句搵人支持呢?我只係問3歲識英文對答係咪好普遍咋喎

男爵府

好媽媽勳章

我知咩事,但真係冇咩咁大不了。香港家庭自細用英文係好普遍,有必要開post去搵人support你嗎?

...
問一個問題等於要搵人支持?你有睇清楚係果位Jm叫我開post問嗎?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 MoMoPanda 於 15-08-16 發表
又問人邊句, 吾該你啦, 系你成個post呀
如果你認同我嗰句"今時今日3歲既小朋友識講英 ...
乜你咁得意既,係你叫我開個post問下人架喎,順下你意咪開個post囉,而家又話我搵人支持,真係神又係你,鬼又係你

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-08-15+發表

其實樓主真系幾豁達㗎, 喺哩方面我幾欣賞佢
只可惜佢理解能力超級不足, 將我簡單一句説話加自己意思 ...
其實我一直講野既係3歲小朋友可以用英文對答係咪咁普遍,你咪成日扭曲我既意思先得架,你都幾得意架喎,又係你叫我開個post叫我問下人既,而家又話我要搵人支持我呀,駛唔駛cap你叫我開post既圖比大家睇下,而家d人連自己講過咩都唔知,原來你既定義係開post就係要搵人支持既,咁唔怪得之隔離放狗post唔支持就比人插啦,上得討論區就學下點接受其他聲音啦

男爵府

好媽媽勳章

又問人邊句, 吾該你啦, 系你成個post呀
如果你認同我嗰句"今時今日3歲既小朋友識講英 ...
唔認同你唔代表就要搵人支持架,開個post討論下就等終要搵人支持,你d邏輯係咪有問題呀,正如你所講,建議多d去接觸下其他人啦,你識既人係咁唔代表大部份人都係咁,唔好淨係困係果個生活圈子裡面,識少少就扮代表!

MoMoPanda    發表於 15-8-16 01:46

首頁

尾頁

跳至