婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主,搬了出外並不代表問題會較少,試想下,你住套房,租金連食都要幾千,你更加無時間出去找工作,連生活費都要張羅.

而且你只帶最少的搬出去,其餘的兩個兒女會怎樣看你這個媽媽? 你忍心做得出? 要和小朋友建立信心可以好難,但傷害只需要一刻,三思!

不如,樓主你繼續忍讓多一會,你先找份計時薪的工作,好讓你可以合資格申請公屋,從你的薪金中抽起一些錢給奶奶做家用和作幫忙湊小朋友的一點心意. 我覺得你和奶奶問題不算大. 如其自己和最少的搬出去,好大機會破壞了大家建立的關係,不如你出外打工賺多些錢回家,好讓大家日子都好過一些. 香港大部份爸爸媽媽都是公婆兩份打工,把家用留給長輩或請外傭湊小朋友的.

另外,你要考慮的還有一點,是你老公有沒有盡子女的責任和做人爸爸的責任,跟據你所述,你們的關係好像不太好. 如你和老公的關係根本不好,你更可以選擇把所有兒女帶在身回鄉生活,待日子兒子長大才考慮回港生活,我相信這比你們一家分開住好.

EVA222  返時薪工收入有限,我是此位99,寧願家嫂返深圳,幫佢湊3個豆丁,咪攪.  發表於 11-10-31 17:36

大宅

其實一開始以不同標準來說,好難講得通.

以樓主在國內賺七千蚊,真係唔少. 只係哩$7000 對比香港的生活支出算少吧.

樓主,我明白你可能唔想過湊小朋友的生活,我都相信有D人係唔啱做全職主婦架. 但現實歸現實,你依家生活係香港,以你賺到的錢係唔足夠你喺香港租屋養兒架. 有媽咪已經提議你不如忍耐多兩三年時間,等細B都大埋,你咪可以輕鬆少少,唔洗太過湊小朋友的生活,去實現你的理想.

但我想話你知,當小朋友大了,日子唔會一下子輕鬆,因為果陣又有其他管教小朋友的難題出現.

樓主,你的諗法有你的道理,但成功的做事方法係,要對每件事都了解清楚,針對每樣難題而想出獨有的解決方法.

你的方法只適合你在大陸生活,因為你一日未解決住屋問題,一日你都唔會請到工人,你都無地方俾佢住!!! 你果$7000租到的屋我計你俾到細B同你住,但俾唔到工人住呀! 明唔明呀?! 根本你諗的方法係$7000做唔到.

不如你同你老公商量下,諗過第二個方法啦!

另外,我覺得你想返大陸生活係無錯架,因為你知自己賺的錢係大陸係生活得比較輕鬆D,但你忘記左一樣好重要的事,你-----係有三個仔女架! 一個都不能少,明嗎? 作為媽媽,點辛苦都好,都唔可以放棄任何一個仔女!! 要帶三個都一齊帶!

yi_arashi    發表於 11-11-2 17:45

首頁

尾頁

跳至