興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:補多句,做大人陪睇時要有定心理準備,初初

原帖由 Aidenden 於 14-12-02 發表
補多句,做大人陪睇時要有定心理準備,初初睇有啲難頂,係有個成年人扮啲跨張動作,著晒啲放大左既細路衫, ...
我又覺得冇想像中咁差,我成日都係隔離一齊唱埋一份

男爵府

引用:Quote:Aidenden 發表於 14-12-2 21:23 我訂

原帖由 bobocat80 於 14-12-03 發表
多謝分享呀. 我收0左9-11月SET野啦, 不過不拆不睇. 想請教我囡14個月, 張DVD 你地會幾密播比小朋友睇. 因為 ...
我個女13個半月開始睇(之前完全唔俾睇電視),開頭2-3日睇1次,慢慢變到1日睇1次…冇計…阿女實在太鍾意,日日成日提住巧虎巧虎…初時會一早就扭計要求開巧虎俾佢睇,我就堅持話要等爸爸放工返來一齊睇,慢慢佢就唔再扭,因為知道扭都係冇用。而家爸爸放工返來一入門口,阿女第一時間係叫巧虎而唔係叫爸爸所以你要有心理準備,如bb好鍾意既話,你要堅持你決定俾佢睇既次數。

男爵府

引用:我想問寶寶版既書係硬皮既還是紙的可唔可以

原帖由 eeyoreb 於 14-12-03 發表
我想問寶寶版既書係硬皮既還是紙的
可唔可以分享照片

男爵府

引用:Quote:Oh!Baby 發表於 14-12-8 13:35 我女

原帖由 bobocat80 於 14-12-09 發表
係呀, 我囡14锢月大, 我暫時只係比0左隻公仔, D 玩具同本書佢玩. 佢一見隻巧虎就好鐘意抱住, 又好鐘意11月 ...
我好堅持最多只能每日睇1次,阿女之前會由朝開始lur要睇,慢慢就冇再lur, 耐心等爸爸返來先睇。搞笑既係爸爸放工返來,阿女一見唔係叫爸爸而係叫巧虎

隻dvd好有用,我女本身學講野好快,睇左學得仲快。

男爵府

引用:我是想個仔用巧虎學國語, 咁應該訂台灣定

原帖由 Silently 於 14-12-10 發表
我是想個仔用巧虎學國語, 咁應該訂台灣定香港好? 同埋要如何訂?
你最好先俾台灣版youtube 佢睇,睇下佢睇唔睇先。始終巧虎唔係語言教材,通過睇dvd順便學識普通話係好事,但如佢因為聽唔明而唔願睇,就浪費金錢+浪費左巧虎呢套野。我身邊已有2個小朋友(分別15m同k1)唔鍾意睇台版巧虎。

男爵府

引用:Quote:原帖由 scgift 於 14-12-05 發表請問

原帖由 zoekayan 於 14-12-13 發表
請問每個月係有一本書同一隻cd?有冇玩具架?
港版每期都有玩具,dvd, 家長指導手冊,書。
http://www.parenting-times.com/

男爵府

引用:Quote:ck816 發表於 15-1-19 17:33 應該唔

原帖由 bobocat80 於 15-01-26 發表
我囡囡就黎16個月, 有睇巧虎第一SET, 我囡睇時開心, 但好似唔係好學到野. ...
我個女月底17個月,睇巧虎一早識晒蘋果香蕉橙提子,睇左幾次12月號就認到識講河馬,1月號睇左2~3次就自己認到識講衫褲鞋襪。不過我個女一向講野幾叻,睇左巧虎後就更加學講野學得快左。

男爵府

引用:16個月好細咋喎,我覺得巧虎係幫小朋友建立

原帖由 ck816 於 15-01-26 發表
16個月好細咋喎,我覺得巧虎係幫小朋友建立一個巧虎榜樣,比小朋友模仿巧虎的生活行為,從而令佢有慨念乜巧 ...
除左以巧虎為榜樣外,每集都有教生活/動物認知,當然個設計係為左教小朋友相關知識。咁每個小朋友發展唔同,有啲快啲識有啲慢啲識。

男爵府

引用:Quote:原帖由 scgift 於 15-01-26 發表除左

原帖由 Guardian-angel 於 15-01-29 發表
請問你果套係唔係香港版?香港版係唔係講廣東話?
我係訂香港版,係廣東話。

男爵府

引用:Quote:原帖由 scgift 於 15-01-29 發表我係

原帖由 Guardian-angel 於 15-01-29 發表
唔該晒
唔使客氣

男爵府

引用:邊度訂香港版

原帖由 lemonkum 於 15-02-13 發表
邊度訂香港版?
http://www.parenting-times.com/

男爵府

引用:我細囡剛1歲,咁如果宜家訂好定等到9月至訂

原帖由 ho85 於 15-02-20 發表
我細囡剛1歲,咁如果宜家訂好定等到9月至訂呀?
而家訂啦,早睇早中毒(小朋友中巧虎毒)

男爵府

引用:Quote:原帖由 scgift 於 15-02-21 發表而家

原帖由 ho85 於 15-02-21 發表
我宜家都睇緊買咩版,因為都想買埋俾3歲嘅大囡
我係另外一個post見你話想買台版既?
我自己訂左港版寶寶版,再淘左台版。最初俾台版阿女冇興趣睇,但睇左一輪港版深深愛上巧虎後,最後變左鍾意睇台版。

我有朋友訂左台灣寶寶版,可能因為聽唔明,所以小朋友完全唔睇dvd,只睇書。另一個朋友3歲既囝囝直頭話台版聽唔明,同媽咪講話要睇廣東話版。

男爵府

引用:Quote:原帖由 scgift 於 15-02-21 發表我係

原帖由 ho85 於 15-02-21 發表
淘番黎嘅台版係咪得dvd? 我有俾大囡睇過utube ge普通話版,佢話唔明但就無抗拒,都有一齊跳舞,同埋好多人 ...
淘既得dvd。我自己覺得最緊要係小朋友明白又有興趣去睇,咁先學到野,反正小朋友唔識分邊個版本做得靚啲定好啲。

男爵府

引用:Hi,想請問港版巧虎每月主題與dvd,書,玩具

原帖由 Okeyma 於 15-03-09 發表
Hi,想請問港版巧虎每月主題與dvd,書,玩具有冇緊密聯繫?
有,好似寶寶版12月號教刷牙,玩具係小豬+牙刷公仔,3月號教自己上廁所,玩具又係有關係。當然,有啲期數你可以話同書/dvd冇咩直接關係,但都好啱小朋友玩。

男爵府

引用:請問可以係邊訂到ths

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

引用:Quote:原帖由 Okeyma 於 15-03-09 發表Hi,

原帖由 scgift 於 15-03-13 發表
有,好似寶寶版12月號教刷牙,玩具係小豬+牙刷公仔,3月號教自己上廁所,玩具又係有關係。當然,有啲期數你 ...
正確啲來講,每期dvd同書都有介紹當月號既玩具點玩。

男爵府

引用:Quote:原帖由 scgift 於 15-03-13 發表http

男爵府

引用:Quote:原帖由 scgift 於 15-03-13 發表你pm

男爵府

引用:Quote:原帖由 scgift 於 15-03-13 發表http

首頁

尾頁

跳至