自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Carrot媽 發表於 24-3-19 11:21
Express捉得好嚴

上年10月坐express東京返香港,職員除咗用個架試大細,仲有機會拎把尺出嚟度。然後再上紙條確認可以上機。

同場有個男人賴型咁塞個喼入個架,然後拎唔返出嚟最後要麻煩幾個職員幫佢拎返個喼,我見到佢拎喼上機

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

以前人人都諗住爭少少無所謂啦,而家執正做就話人有問題。好多規矩係必須。

翡翠宮

上校車 發表於 24-3-19 11:52
上次在曼谷機場, 有個富貴男人孭名牌背囊, 同款名牌20"行李箱, 一大袋林珍香手信, 結果在快運登機處被截住, ...

有錢都可以好cheap

翡翠宮

mercurycc 發表於 24-3-19 13:00
呢幾次搭uo,12-3月都無要人將行李放入架,
Checkin 時職員係咁講,唔好再買啦!
12月沖繩,

上兩次職員都問我寄唔寄,寄埋會爆行李額我就無寄。

以前啲人好過份,所以今時今日check得緊係應該,會影響其他人

翡翠宮

mercurycc 發表於 24-3-19 13:21
入到去侯機時寄應該唔會計落行李額?
Checkin 時才計?
有時d人又真係好過份,

Check in時問我,佢話仲有行李額剩寄唔寄埋,我計到會爆額所以就無寄。

入到候機室會睇件手提行李和隨身物品有無紙條,如果買咗免税品而無多過兩件就無問題,多過我見職員會捉佢埋一邊。

最誇張幾年前見過兩個人7大袋,袋袋都爆,唔知點解會俾佢上機

翡翠宮

Carrot媽 發表於 24-3-19 13:44
坐Express真係可以大開眼界

人性的考驗

好贊成express的做法

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 24-3-19 11:38
近日旅遊group, 見唔少「棄貨」帖
話有人見到機場登機閘口一車車棄貨,估計係d客又大安旨意入到duty free ...

Check in嗰陣職員有講Duty free都要注意,可能當事人無諗過執得咁緊

翡翠宮

mercurycc 發表於 24-3-19 17:43
咁唔同你應該係買左例如20kg,
有剩所以叫佢寄埋手上行李夾夠數,
話上次班機比較爆,

班機的確爆,我同事坐cx去澳洲,check in時地勤都話班機好full幫佢寄hand carry

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊