烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 買左個新焗爐,點用呢?

siupak01 :

你買左個新焗爐幾多錢,我家有一個小型焗爐亦不知怎麼用。因這是贈品,很多功都沒有。
:idea: 我的家務和烹飪秘笈 :idea: :idea: 教兒樂 :idea:

別墅

siupak01 寫道:
Twins媽咪,

我個焗爐係好cheap個款o黎架!"Loyola"牌子,可燒雞的,$300左右.因為,想試下焗o野食,所以,買住隻cheap cheap地試下先.依家試過焗薯蓉,蒜蓉飽,生蠔,蟹蓋,cheese cake,都幾好喎!你可以試下d簡單o野先!

siupak01:

多謝你回覆,我都要試下焗一些作品。
:idea: 我的家務和烹飪秘笈 :idea: :idea: 教兒樂 :idea:

別墅

Blythemia ,

你製作的蛋糕看見到想吃,我要向你多多學習。

別墅

Zen,

第一次製作這些食品,算很成功喇!我想二月初買了個焗爐,我都要常常到這裏向你和各位媽咪請教和偷師才得。
為什麼這樣遲才買焗爐呢? 因家裏的廚房太窄,要購一個有二合一功能的焗爐(Mircowave and Oven)。
Zen 寫道:
第一次學人整既生日蛋糕,好醜樣,但好好味 :-P :-P  仲有漲卜卜既紙包蛋糕. :-P :-P

多多指教!!

http://hk.f2.pg.photos.yahoo.com/ph/zenbkcookie/album?.dir=/cake

別墅

crystal,

真是一個很美麗的蛋糕呀!你老公實很開心喇?
crystal 寫道:
dorothy628,

係呀~~~

dear all,

我送比老公既生日蛋糕,芝麻mousse蛋糕,中間係芝麻蛋糕

別墅

Zen
你家有那麼多地方放東西呢?我想要買和放糕點的工具就頭痛喇!現在我燒烤焗的微波爐都是放在雪櫃頂。

Zen 寫道:
cottontail, claudia,
製麵機我都有,但如果想麵條彈牙,要攪多幾次架,但唔好相信sales話可以揉麵糰喎 :-P d麵真係好好味,同超市10蚊幾包個d完全係兩回事.

別墅

Zen
日本棉花蛋糕(烘出蛋糕香)
我都想學,但我不明幾點,是否可以指教呢?
材料
8”方模 (10”方模)
(D)1個雞蛋 (2)
5個蛋黃 (7)
是否用1個雞蛋& 5個蛋黃混合後用打蛋器攪拌呢?

做法
(1)將(牛油)要煮沸嗎?,
(5)將蛋白麵糊和蛋黃麵糊一起攪拌至均勻,是否將之混合一起呢?
(6)然後,將(5)的麵糊倒入巳鋪上紙的瑞士卷焗盤裏嗎?
(9)待冷卻後,將蛋糕橫切成2片,然後用牛油忌廉將它夾起來即可。(用牛油忌廉將它夾起來是什麼呢?)

首頁

尾頁

跳至