烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我用staub煲湯,快靚正,staub+電陶爐set好時間唔使睇火,一流

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

baby_alpaca 發表於 19-6-18 15:20
請問Staub用完使唔使抹油?我就系覺得鑄鐵鍋煲湯好似唔使好耐就出到味
...

我從來無抹油,我好怕d煲同鑊有油,而且我隻staub主力煲湯,好間中先炆一次野。所以我唔會特登同個煲抹油了。
唔記得答你,你問我使唔使抹油,基本上鑄鐵鍋具,sales會叫你抹油保養的,但我懶+粗用,我自己就唔抹油的。

水晶宮

baby_alpaca 發表於 19-6-18 17:19
明白!可能我個Lodged始終差d, 唔摸油好似好易生銹,心大心細想去買只Staub 請問你個咩size用來 ...

我個staub係果時萬寧做promote換的,28cm,同幅圖果個一樣。
Lodge我都有隻細煎pan,一樣無抹油,但無生銹無盛,不過好少用的。

如果你好想買staub就買啦,貴買平用,唔須要覺得貴,或者留意下幾時有promote特價或開倉之類先入手。

水晶宮

baby_alpaca 發表於 19-6-18 21:06
多謝你甘詳細資料! 我見Staub其實有d外面有搪瓷,有一只全黑同Lodge咯種質地好似,請問你咯個應該系外面搪 ...

唔好客氣,我都系將我知既答你。
我用緊果隻係裡面全黑的(鑄鐵無搪瓷),外面就係好似圖片咁,綠色。
28cm其實唔算好大,我煮粉麵的話(1家3口),一定要先煮好餸同菜,夾起左之後先可以再煮粉,否則餸,菜同粉面同一煲一定爆滿
另,電陶爐可以負荷到呀,無問題。

水晶宮

baby_alpaca 發表於 19-6-18 22:14
thanks a lot 我決定特價時去買個Staub試下 我主要用來煲湯,或者炆野,如果煮面我無甘 ...

買啦,買左一定唔會後悔,我換左staub後,使用率重高個另外幾個lc煲

水晶宮

baby_alpaca 發表於 19-6-18 23:28
LC我覺得系個樣靚d,但實用應該系Staub,雖然我兩個都未用過

你講得啱,當初未買鑄鐵煲前,真係唸左一輪,但一見到lc,真係會比佢吸引到的,但見到staub,未必會勾起你既購買慾。
不過擁有左呢2個牌子後,就真系發覺staub係好用d的。

首頁

尾頁

跳至