自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

funnyukyuk 發表於 24-5-3 18:38
如果成日食油炸嗰啲又唔健康
烏冬?

淮山麵, 蒟蒻麵

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

funnyukyuk 發表於 24-5-3 18:44
我成日都買淮山麵,蓮子麵,蔬菜麵,佢寫住非油炸,但係又同公仔麵一樣一餅餅,成日食又唔知得唔得

...

咁咪買多幾款唔同既麵囉,除左麵,意粉ok嗎?
你係無時間煮飯,唸住煮麵方便d,定因為減肥唔食飯要食麵?
如係減肥,建議烏冬,米粉都唔好食,意粉比呢2樣健康,烏冬比較高鈉,米粉係全米,高gi

水晶宮

funnyukyuk 發表於 24-5-3 19:17
小朋友午餐都帶飯食飯,所以佢地鍾意晚餐食麵,

我夜晚已經唔食澱粉質,

哦,咁如果係咁,可以好多選擇啦,意粉都有大把選擇,千層麵,闊條麵,貝殼粉,通心粉,蝴蝶粉,天使麵,湯又得炒又得焗都得。

水晶宮

sogreen 發表於 24-5-3 20:50
你唔識咁咪害人啦!教人食烏冬同意粉,唔食米粉,個個營養師都建議人減肥減脂食米粉。

烏冬出咗名高鈉, ...

你都回得幾勞氣架喎。我回樓主米粉係高gi,咁意粉既gi的確係比米粉低,健身人仕都係建議減肥期間儘量少食米粉的。
重有,唔該你睇清楚先話我,我無叫人食烏冬,係話烏冬高鈉咋。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊