自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

micsin 發表於 19-12-26 14:37
我想 香港攪到咁 我會唔去台灣 美國一段時間先 改去其他城市 你地呢

台灣,真心唔會想去,本身已覺得台灣唔啱玩,經過呢半年,直頭討厭呢個地方。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hellolo 發表於 19-12-26 14:42
我廿年沒有去大陸,亦沒有好感,從今要多回大陸看看是否落後?是否不文明?自己去感受 ...

一去深圳,你會愛上,我由5月開始去深圳玩,一去就愛上,剛又去完2日

水晶宮

SKLH 發表於 19-12-26 16:57
我尋日第一次去食野服務好又好食,心郁郁再想去

係架,一上到去深圳,真係覺得自己上返天堂咁(係香港太似地獄),雖然去大商場,消費唔算平,可以話拍得住香港添,但服務真心好。綜合式商場又多野玩,睇戲又平香港一大截。
琴日去萬象天地hea足一日,個場又大又新淨,人流唔算太多,冷氣好足,唔知關唔關佢有個溜冰場事,所以個場既溫度係好舒服。

水晶宮

SKLH 發表於 19-12-26 16:58
我覺得台灣好落後殘殘舊舊

係,係超殘,完全有種時光倒流五十年既感覺

水晶宮

SKLH 發表於 19-12-26 17:18
我去左歡樂海岸,食玩買一日

歡樂海岸我都未去,真係淨係深圳都有排玩

水晶宮

hellolo 發表於 19-12-26 19:17
咁請問有咩地方可以適合一家大小去?兩日一夜or即日來回,老實講我仲停留係深圳羅胡城買窗簾布or有 ...

我同你一樣,未上深圳前,重係停留緊喺羅湖商場城,東門果d地方,但上左去之後,真係大開眼界。
其實你可以dl大眾點評個apps,逐個商場睇下有邊個啱玩啱食,因為人人口味唔同,啱我未必啱你,好似好多jm上去深圳一定食探魚,海底撈,但我從來唔食呢d的。
暫時我只去過壹方城,海上世界,萬象天地,深圳灣萬象城同羅湖萬象城,除左深圳灣萬象城我覺得可以唔使去外(商場超唔好行),其餘各商場都各有特色,可以去睇下。
不過個人首推去壹方城,呢個商場係綜合式的,食,玩,買全部齊,而且食肆都有過百間選擇,總會搵到啱你既口味。

Tobbyy    發表於 19-12-26 19:45
hellolo    發表於 19-12-26 19:44

水晶宮

hellolo 發表於 19-12-26 19:17
咁請問有咩地方可以適合一家大小去?兩日一夜or即日來回,老實講我仲停留係深圳羅胡城買窗簾布or有 ...

(續)
另外商場內有得玩射箭,亦有唔同手作野可以去玩(製作皮具,銀器,陶瓷,烘焙),重有超大型既電器鋪,家具鋪可以去逛,唔去睇都唔原來有成10萬一部既雪櫃

水晶宮

抺茶雪糕 發表於 19-12-26 19:44
我都係,好多年冇去過,以為仲係東門羅湖嗰啲老土年代,點知有高鐵試吓搭返去,即刻驚訝發展到先進過香港 ...

水晶宮

hellolo 發表於 19-12-26 20:11
請問坐東鐵or坐高鐵去?

唔須要吧,寶安中心站一出就係壹方城啦

水晶宮

sueyee 發表於 19-12-26 21:22
Jm有無去東門?下個月一家想去深圳玩,唔知東門而家雜唔雜呢?

Er,我半年前去過,坦白講,殘,舊,真係十年如一日,而且極污糟,上次去,日光日白,東門老街果邊既食店出面,勁多大强一家大小出遊,嚇到我同仔死死下 ,話過以後唔再去東門。

水晶宮

bbyou 發表於 19-12-26 23:22
去深圳灣嗰邊啦!

優質生活圈!

而家多數去新商場了,大把新商場都未去,排住隊等去玩

水晶宮

cattz288 發表於 19-12-27 01:06
咁誇! 深圳商場大到有陰影! 成日盪失路! 指示又唔太清晰

無誇張,壹方城真係有咁多野玩,重有啱幼童玩既室內遊樂場,2層高既,又有機鋪,卡拉ok,就算係普通一間賣童裝既店,入面都有個小型既波波池喺度,店員wellcome家長帶小朋友入去玩的,even你無幫襯,不過都係果句,無幫襯玩一陣好啦,唔好阻人做生意
至於你話商場大到有陰影,我又無呢個問題喎,暫時去幾個商場都好好行,係真係深圳灣萬象城超唔得,我一家三口去到,唔夠半個鐘已走

首頁

尾頁

跳至