自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

金黑街矇 發表於 23-7-5 14:37
我40尾~ 糖尿病、高血壓、脂肪肝、女人病、瞓唔好 齊晒~

covid呢幾年醣化血色素不停上升,當我以為冇希 ...

睇到你既經歷都好開心,最重要你鍾意左一個運動可以持續落去,食物搵到代替又有好處。長輩有啲糖尿前期,但基本上好難要佢戒得清呀!無運動可言,唯有就係散步。8x歲,身邊有啲人就話,未係就唔好要求咁高,高危野戒食就算,我地就勸佢食少啲白飯,其實食糧唔係大,係好正常。

大宅

金黑街矇 發表於 23-7-6 00:08
早餐日本椰菜,唔會覺得澀,真係買日本一絲絲嗰啲椰菜,係好貴嘅,所以要等特格!我過期都照食,質素完全 ...

你呢個分享好好呀,因為我唸唔止有糖尿既人,就算係普通人都可以長知識。年紀開始大,以為少食烘焙野,甜品就穩陣,從來無唸過連食飯麵都出事,但唔食又唔得。
原來湯米粉都唔得?可以分享下啲咩雪菜肉絲火腿通係咪好毒?其實唔止要注意糖,食品添加劑都避無可避。

大宅

金黑街矇 發表於 23-7-5 15:30
係呀,都唔知好彩定唔好彩,醫生都話我年紀咁輕就糖尿病,係有遺傳成份。但係亦好彩年紀輕,早發現、早醫 ...

多謝你既建議,希望你愈來愈好,身體精神各方便都健康,加油!
我有叫佢地做下啲8段錦太極架,但真係好間中先做到。

大宅

金黑街矇 發表於 23-7-6 17:20
我早餐唔再係出街食(以前會有撈麵、燒賣、雞扒,大家樂、大快活、美心…我早餐 ...

但韓燒啲牛肉唔肥嗎?不過我明,你重點係指糖。

大宅

金黑街矇 發表於 23-7-6 16:58
係,米粉、通粉(即係食早餐嗰啲)我冇諗過殺傷力咁大~ 跟住後尾問醫生,佢話原來精製過嘅食品,其實俾原 ...

其實我都好鍾意食粉面,特別午餐煮個餃子面好方便,但最近一黎知面唔係原型食物,二黎為左比多啲米氣小朋友,午餐都盡量食飯。雖然白米飯都唔係好。

其實正常人食,只要唔係日日食或密食啲高糖食物,係咪無咁容易有糖尿問題?定人人年紀大左都會有呢個危機?

大宅

金黑街矇 發表於 23-7-7 13:47
其實我覺得韓燒應該肥,我仲有打邊爐(昨日下午茶係犇殿火鍋啊,我食咗五碟肥牛啊,血糖真係冇升)所以我 ...

某程度上係好事,滿足到食慾先有恆心keep落去,唔係一下子cut哂

大宅

littledot 發表於 23-7-7 13:09
年紀大左當然有嘅機會較大,但有長輩長期飲食清淡+食量唔大,中年時已開始有血糖同胆固醇問題,所以我覺得 ...

所以唯有不暴飲暴食,正正常常咁過,年紀大keep都要住做下運動,少啲為小朋友既野動氣,養生養心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊