自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我大仔12月尾出世,幼稚園時, 老師話佢大小肌肉唔及大b,但語言能力發展比同學好,叫我唔好比佢讀多一年做大b,照樣升上小學就好~

去到小一時,頭半年 physical 係比同班同學爭少少,例如自己開飯食 。但到下學期,老師話進步得好快,已經同同學差唔多。佢小學成績唔使追,無補習,保持級30內,之後升咗去 b1 中學, keep住成績級20,高中分科後keep 住頭3。e+ 考 DSE 中

公爵府

Jumama2000 發表於 24-4-27 19:51
我個仔12月出生,當年我都有做大b定細b的煩惱。所以在幼稚園時諮詢幼稚園老師,由於我仔在全班成績唔錯,老 ...

我都覺得因人而異,我仔做細 b時,幼稚園老師唔建議佢重到一年,因為佢語言能力/思維比同齡女仔仲要好,係輸蝕身高/大小肌肉囉~ 老師話以我仔嘅學習能力,如果同啲大b一齊學習,佢會學得好快(有樣學樣),相反重讀一年同細b一齊,佢進步會慢啲咁,所以做唔做細b,真係因人而異 ~

公爵府

找對的人 發表於 24-4-28 21:10
我仔年尾仔 應該係全級最細
幼稚園時 有問過老師洗唔洗俾佢讀多一年n班
老師話佢仲叻過啲年頭仔 唔洗repe ...

我都覺得唔可以一概而論,要睇小朋友能力,如果未係發展好,就做大b,能力ok咪做細b。 我仔雖然係細b ,成績托賴算幾好,但我唔覺佢個人冇自信,佢小學喺學校做校園電視台出去訪問議員、做小司儀、上香港電台做直播,到中學又係辯論隊,我唔覺得佢自信心比其他人弱咁~

我女3月出世, 無論係學習/運動,學嘢妹妹冇哥哥咁叻添 ~

公爵府

Adiezz 發表於 24-4-29 09:46
天資真係最重要
朋友係神校生,個仔12月細B,幼稚園已經叻,由小學一直級頭,去到英國讀書第一年已經級一 ...

我仔幼稚園同屆有一個12月 細b, 佢幼稚園時已經好叻,佢阿媽冇同佢報啲神小學,只係地區一線小學,頭三年考級十內 ,小四開始到小六都係級一,結果收到st Paul co-ed by invitation入讀咗, 簡直如有神助 ~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊