烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

前幾日係百佳見到 "金豬口麥" 豬手 做特價 $36

今日洗淨豬手後烚40 分鐘, 用廚紙抺紙水份,
用五香准鹽 + 黑椒塗抺豬手, 之後風乾
225 度烤焗 20 分鐘, 反轉再焗10 分鐘,
將豬手塗上蜜糖再烤焗5 分鐘。

小強子    發表於 12-10-1 18:03
pppfamily    發表於 12-3-30 12:24
chingching_ma    發表於 12-3-29 23:32
落花生    發表於 12-3-29 10:38
Tonks    發表於 12-3-29 06:32
潮媽小巴    發表於 12-3-28 23:26
吱吱mama    發表於 12-3-28 23:21
961123    發表於 12-3-28 21:59
manicheung    發表於 12-3-28 21:06

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

多謝你地

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

伯爵府

引用: 做法和你一樣,我有小朋友不可用黑椒

原帖由 OO2011 於 12-03-29 發表

做法和你一樣,我有小朋友不可用黑椒。 ...

伯爵府

熱波爐之 "黑椒蜜糖豬手"

其實係我大女 (10歲)鍾意食, 我媽就間中買返黎, 但就越黎越貴, 上個禮拜先係百佳買一隻黑椒豬手 $72.4, 勁貴囉, 咁啱我又見到"金豬嘜"急凍豬手做特價$36, 我咪買黎試下整囉, 原來好簡單, 亞女都話好味。

伯爵府

引用:我今日都整咗!正!

原帖由 waitingbaby2006 於 12-03-29 發表
我今日都整咗!正!

伯爵府

我啱啱係百佳見到特價$ 39.9 , 原價 $49.9
我又買左一隻做存貨

但我上星期去, 做緊係 $36 , 有promoter 係度, 有得試食

伯爵府

引用:Quote:peony_so_hk 發表於 12-3-29 23:26

原帖由 peony_so_hk 於 12-03-30 發表
百佳??
係呀, 今日買$39.9

伯爵府

生孖仔 發表於 12-3-31 16:00
我想請教下烚豬手係用大/中/小火?
同埋點解我烚完之後塊豬皮縮到好細塊嘅?

...
水滾放豬手 , 煲滾後, 我轉用慢細火, 我焗好隻豬手, 塊皮都縮水喎

伯爵府

ginny媽媽 發表於 12-3-31 16:14
睇到已經覺得好正!想請問要風乾大概幾耐時間呀?
我係即日醃焗的, 我將醃料搽好豬手後, 就咁放係低架風乾,
我大約用左3 個鐘風乾

伯爵府

mickeyeva 發表於 12-3-31 16:53
我想問這隻是否鹹豬手如果是, 還要醃不過好正! 好想食! ...
寫住係咸豬手, 但烚完都無乜味, 所以我再醃

伯爵府

mickeyeva 發表於 12-3-31 17:09
回覆 TobiMom 的帖子

唔該晒樓主, 我多數用來煲紅蘿蔔青蘿蔔湯, 下次試嚇你個方法先! ...
原本我諗住烚完豬手煲水留起滾湯, 但我見豬手好多毛, 又唔知煲水有無,
所以我倒哂煲水, 無用到

伯爵府

mickeyeva 發表於 12-3-31 17:26
煲完個湯, 又唔覺有豬毛, 因個湯好清, 好易睇到, 如果有唔咁飲!
我買個隻豬手勁多豬毛, 烚完放上碟, 見到金光閃閃, 因為D毛好長,
我唯有犧牲我隻眉鉗, 鉗完後掉埋

首頁

尾頁

跳至