興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 大家最近在看什麼書?分享下!

KWT,

你咁嚇氣,客親我架 :mrgreen:

大宅

余秋雨--借我一生
未睇完,都算好睇.

大宅

cricri 寫道:
最近看了一本叫"Diary of Anne Frank" (安妮的日記), 講述一個猶太籍少女, 在希特拉年代出生, 一家人原本住德國, 而因希特拉的排猶政策而遷去其他國家避難, 但最終也逃不過送到集中營的命運.

雖然背景如此悲哀, 但Anne frank 卻很有生命力, 仍懷有少女的熱誠. 值得一看.

有機會既話,提議你去荷蘭阿姆斯特丹既Anne Frank Huis,佢間屋原址改建成博物館,可以睇到佢一家人匿埋間密室同個大書櫃.個度除左俾人睇番當年既情景,最重要既宣揚和平.我差唔多二十年前去過,而家諗起仍然覺得感動.

我最近都係舊書堆裏面碰到呢本書,見平就順手買左俾亞女.佢睇左少少,當然咁細個好多野都唔明白,就算放低三五年至睇都唔緊要.最緊要係俾佢知道係世界咁瘋狂咁醜惡既時候,人仍可以積極,有希望,可以發出光輝.係我覺得呢本書,每個小朋友長大後都應該睇.

大宅

王安憶--"小說家的13堂課"

王安憶既小說好睇大家都知.呢本書係佢係上海復旦大學講課既內容.裏面介紹左好多本著名小說.講得好生動.好似復活,咆哮山莊,鐘樓駝俠,約翰克利斯朵夫,紅樓夢等等.呢D巨著我地未必全部都睇過,因為真係篇幅好巨.有個會家子同你講佢既體會,當然好正.佢自己係小說家,睇小說睇得好通透.睇左佢本書,真係對呢D小說了解多左.

本書睇來應該係上堂既講稿,唔似小說文字修飾得咁用力,但係都睇得出思路好清晰,而且十分流暢好看.

大宅

多謝報料.係街度見到鄭秀文張poster,始終唔明點解揾佢做.周迅章子怡都好過佢.

大宅

愛梨:

真係岩,我上星期又打過本書.最有印象係佢講細個睇超人,出招出要大一嗌聲銀芽. :mrgreen: :mrgreen:

KWT,

你老師咁強詞奪理都得?君妾既性別都唔識分?

大宅

原文章由 Jelly 於 07-10-5 15:46 發表
得知皇冠在九月二十日在台灣發行了 《色﹐戒》【限量特別版】, 找了好幾天, 終於今日給我買到了, 樂了好半天 :)

本書收錄了張愛玲 《色﹐戒》原始手稿, 及張罕有地為《色﹐戒》被評為漢奸文章作出的自辯, 另附短篇小說 ...

很久沒過來這邊,一來就見到你,真好.
上星期看完郁金香,裏面有色戒,書後也收錄張愛玲對域外人批評的自辯.

想起胡蘭成,特地去借了今生今世.這書我唸中學時在學校圖書館常常見到,不知為何沒想過拿來看,也許是太厚吧,沒想到差不多三十年後才又拿起.也好,若是當年,恐怕也看不懂......雖然現在也不一定懂.

首頁

尾頁

跳至