自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有時工作家庭壓力都會是頭痛成因之一,怕吹風就真係身體有D弱了,最好去中醫調理身體,我都有睇開中醫,服中醫不止醫一樣野,佢地成日強調清毒,邊個位脈象不順就調邊度,我肝(有乙肝)不好好多斑,而頭髮又脫得多,清肝清左好耐,面上的斑少晒,頭髮又甩少左好多...全是內臟影響....另加常運動,我指的運動不是打球那種,是最好每天做大約20分鐘拉筋或CORE得,八段錦那些,或去參加些YOGA CLASS,這些可以令氣及血液在身體內走流走,深層的,這幾年身體好左好多,當然保持心情開朗是必須的

EllenHui    發表於 17-3-21 10:16

子爵府

有時工作家庭壓力都會是頭痛成因之一,怕吹風就真係身體有D弱了,最好去中醫調理身體,我都有睇開中醫,服中醫不止醫一樣野,佢地成日強調清毒,邊個位脈象不順就調邊度,我肝(有乙肝)不好好多斑,而頭髮又脫得多,清肝清左好耐,面上的斑少晒,頭髮又甩少左好多...全是內臟影響....另加常運動,我指的運動不是打球那種,是最好每天做大約20分鐘拉筋或CORE得,八段錦那些,或去參加些YOGA CLASS,這些可以令氣及血液在身體內走流走,深層的,這幾年身體好左好多,當然保持心情開朗是必須的

子爵府

Lorican 發表於 17-3-21 11:18
要搞返好個身體真係長遠要做嘅事,之前睇過中醫就話我濕熱,我間中就煲去濕湯
...
係好長遠,但始終要開始,如果經濟上許可,早D開始對自己有好處,自己煲去濕湯只可去濕,未能達致調理的效果

子爵府

Lorican 發表於 17-3-21 11:40
其實我唔係幾清楚,睇中醫調理係咪好貴架?
我一個月2000至3000

子爵府

CMPCTLR0920 發表於 17-3-21 11:51
回覆 出走的小狗 的帖子

我, 唯有靠止痛藥
止痛藥吃得多不好呀

子爵府

Lorican 發表於 17-3-21 12:43
都幾貴下喎
係呀,其他方面使少D,身體舒舒服服比什麼都重要

子爵府

corinthians 發表於 17-3-21 14:03
我情況類同,可否介紹一些清肝方法 ? 謝謝 !
睇中醫服藥,長期.普通坊間的方未必真係醫到,第一次睇時,個中醫同我講,跟左妳幾十年的乙肝我話妳有得醫,要四年到,妳執到啦,我即刻無聲出

子爵府

corinthians 發表於 17-3-21 14:03
我情況類同,可否介紹一些清肝方法 ? 謝謝 !
我劑藥好多時有白背根,我CHECK過此藥可治慢性肝

子爵府

魚仔餅 發表於 17-3-21 15:25
我嘅頭痛永遠同胃痛加眼痛一齊黎,次次都食必利痛。 死忍,用熱敷,戴帽,擦藥油都唔得。 每個星期緊有一 ...
有D似係壓力及情緒影響

子爵府

Lorican 發表於 17-3-21 01:52
我唔知點解有時吹親下就頭痛,
有時就因為頸同膊頭痛連帶頭都痛埋,
食普通必理痛都冇乜用,
"因為頸同膊頭痛連帶頭都痛埋"呢樣每日做下鬆肩頸運動,另要改良坐姿,坐時留易勿彎住背,不用睇醫生也會有改善

子爵府

Lorican 發表於 17-3-21 19:32
係咪拉筋都ok?
同埋我都幾易拉親同瞓捩頸
易拉親同瞓捩頸可能係因為平時肩頸硬,如果坐寫字樓要提自己KEEP腰背直同埋介做低頭族,妳開始什做拉筋時慢慢做,勿急,例如頭向兩側慢拉HOLD住一陣...總之先慢慢來,到情況有改善才加大少少力度

子爵府

corinthians 發表於 17-3-21 22:33
多謝你嘅分享,咁我都試吓從中醫入手,希望可以幫到我。
your are welcome

子爵府

Ariel107 發表於 17-3-26 20:53
真係咁神奇可以無左乙肝?

之前係我介紹我朋友去睇,開始時並不是話要醫乙肝的,醫師把脈話佢個肝不太好,就開始左醫,醫左4(佢期間一路有去西醫度驗住血),最後真係驗到有抗體,現已不用醫,已經成年.我見佢醫到,依假好勤力去醫.希望都得.但有一樣要提的是,吃左中醫後,個人明顯面及手掌腳掌都沒那麼黃,面色好左好多.面上D斑都淡左好多呀! 我朋友以前眼好黃,依假對眼清晒.醫師話清左肝毒抵抗力好就會好.

話說朋友醫緊時有另一個朋友原來又係醫好左,所以佢才那麼勤力繼續醫,要介口的,好多野唔吃得,要有信心加決心才可以

首頁

尾頁

跳至