自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

裝修完啦~
其實你B而家1歲都唔細了, 已經係中組.
我B當時4個月左右已入

男爵府

仲有今年N班得9個, 有媽媽話佢嬰院上唔到N, 所以出年N班先入都未必有位LU

男爵府

我大女都係嬰院讀到直上K1, 冇讀過N班。 其實嬰院湊得好好,3個老師對20個B。 學校嬸嬸亦好好, 基本上D嬸嬸都認得哂我2個小朋友 (叫得出名) 。 小朋友自理能力都好好,佢地都鍾意番學。我女係嬰院冇咩病, 反而上左K多左D傷風咳, 愛心方面唔駛擔心, 好好。小朋友喊扭計,我見D老師都會氹又會唱歌仔佢聽

其實仲有另一個考慮因素, 就係BB愈細入適應愈快。大個果D先一下子轉全日番學會唔慣。你見普遍N班同K1入學D小朋友喊咁耐就知

男爵府

Sharon_Sharon 發表於 18-1-8 15:58
我囡囡都9月入呀!都係入學係歲半想問下睡覺安排好嗎,環境衛生好嗎?我怕B.B. 病
...
11點LUNCH, 12-2睡覺, 4點TEA, 4點半開始放學

有D BB細個既,一日要訓幾轉都會由佢地訓, 唔會未到鐘就唔比訓, 大果D通常訓一轉晏覺就夠。

衛生OK, 讀左2年幾冇爆過手足口 (K班有)

BB病唔病睇個人體質..

男爵府

lyc118 發表於 18-1-8 17:15
可以留到6點先接? 如果延展去到幾點同咪收費幾錢一個鐘?(延展服務)

小朋友入左育嬰院,係咪都可以升K1讀上 ...
4:30-6點係放學時間, 自由活動, 過左6點係收費延展, 但忘了幾錢同到幾點, 只記得星期6可延到2點。不過星期6番學既小朋友少同埋嬰院房會清潔, 所以會同K班既小朋友一齊。

以前係嬰直上K1, 而家好似轉左N班位好少, 所以未必上到N..唔知會否影響K1

但假設你今年9月歲半入學, 咁到出年9月2歲半就要升N (聽講今年有部分家長話上唔到N, 唔知真假, 但我小朋友係上到N, 因有兄姊讀緊會大機會收, 同埋我B係大B, 所以排隊本身都早D) 。

又如你B今年9月入學係11個月大, 咁出年9月都未夠2歲,會繼續留嬰院做超大B 等後年9月上K1 (K1我暫時未聽見有人反映升唔到, 不過可能我都唔識得人多, 都係上網睇, 未必作準, 可問下老師)

男爵府

附上時間表,大家可參考下

男爵府

snoopyiu 發表於 18-1-9 11:21
講開又講, 我都唔明點解n班少位? 我見學校本月刊, 見到n班一樣咁多人, 同我阿仔果時都一樣(舊校長年代), 真 ...
其實我都唔清楚, 可能要等7,8月開N班新生會果時再睇下咩環境,幾多人讀
我都唔知會上唔到N, 因我大果個係直上K冇讀N的。

首頁

尾頁

跳至