自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實呢度有幾多人曾經出聲反對菲傭居港權一案,公文黨曾經同政府打官司要比留港工作滿七年嘅外傭有居港權,當時好多人贊成,好彩最後打甩,否則十年內會多出幾十萬賓佬加一百萬小菲,呢啲全部要政府養同住公屋,內地過嚟既大陸女人,起碼可以做服務行業,不諳中文嘅菲國人不但要政府養,香港治安一定唔會好。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

hohoho2013 發表於 23-1-25 10:54
唔係嘛,當菲傭係家人?唔出糧畀佢睇佢so唔so你
佢哋淨係想同男僱主做家人咋
...

但當時不少人同議員都有講應該比外傭同來港工作人仕同等待遇,做滿七年可以有居留權,否則就係歧視佢哋,D人冇諗過到時通街賓佬,外傭都三十幾萬,有居留權之後申請一家大小全部居港,先唔講福利開支,我估夜晚唔可以再出夜街。好多香港人無腦,政棍又PK, 政府又無能。

水晶宮

omother 發表於 23-1-25 13:30
呢單官司我都印象深刻,但當時唔知點解社會反對嘅聲音唔大

如果呢單官司佢哋贏咗,對香港嘅人口、住屋、 ...

仲有治安先死得,香港人至多嘈交,得把口,好少以武力解決問題,但賓佬唔係。討厭內地人既人,其實有冇見到如果香港無呢班新移民,佢哋工作邊個做?

水晶宮

呢啲情況起任何一個地方,個賓佬死咗好耐啦。

首頁

尾頁

跳至