自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

chrischeung 發表於 23-9-30 18:04
回覆 minniemouse131 的帖子

你話港大護理吾掂,我仔同學為入港大護理寧願讀副學士y2直入港大。就系為港大 ...

護理係CU和Poly出名過港大

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 23-9-30 19:19
總有人鍾意港大
我女果届有人同一情況,寧願揀港大副學士都唔要其他degree offer
...

如果其他Degree offer係指都會大學可以理解,如果係講CU或Poly Degree 收都唔讀,去讀港大Asso,儍嘅先會咁揀。CU收生分數高過港大。

珊瑚宮

happyLC2006 發表於 23-9-30 20:08
剛剛又睇多少少資料,原來2年前入U率(八大)有80幾%,不過今年跌左,好似得60幾%,入三大得25%左右:bashfu ...

80幾跌到60幾%,跌幅好大喎,分分鐘跌banding呀!

珊瑚宮

fasola 發表於 23-9-30 23:56
有朋友個女都係咁, 寧願去東華讀護理, 都唔去八大讀其他科. 結果同媽媽嗌大交

科目行先

入都大應該好過入東華,如果連入都大都唔够分,應該其他好的選擇都唔多,入東華都係明智的。

珊瑚宮

tommyxsarah 發表於 23-10-2 01:10
我女今年學校
90%以上jupas degree offer
6x%三大

我個囡今年都入了3大,可能係別人口中的水泡科,又如何?我見佢讀得好開心,日日返屋企都有好多校園生活分享,全家的氣氛也融洽了。
將來揾唔揾到食睇佢造化啦,邊擔心得咁多,最緊要讀得開心,自我感覺良好,好好享受呢幾年校園生活,無悔青春。

珊瑚宮

平平無奇2 發表於 23-10-2 08:54
有身份證就有學位啦

咁又無咁誇張,你叫考唔到個D情何以堪呢!

珊瑚宮

MissMaMa 發表於 23-10-2 10:00
考唔到大學,盡早出來搵食,可能之後際遇仲好都唔定

莫欺少年窮!真係識好多後生仔,唔鍾意讀書,好快出 ...

我係回應個post話有身份証就有學位呀,條友成日回D post懶風趣咁。

珊瑚宮

happyLC2006 發表於 23-10-2 10:24
其實我女嘅目標正正都係水泡課,但係佢的確對個科好有興趣,所以我都尊重佢決定,我相信佢會盡佢能力去讀 ...

我睇過一篇報導,講有個學生DSE考好高分,我唔記得實際好似3、4拾分個D,但佢醉心物理科,屋企人梗係唔想,大把好選擇。最後佢都做了物理系高材生,入了研究院,研究黑洞和宇宙奧秘。
祝妳個女都入到心儀大學

珊瑚宮

007Mary 發表於 23-10-6 11:10
我識人16分入嶺大中文系
19分入教大。所以入大學易過以前多多
聲,所以今年band one中學的入大學率

成績平平個D走去入教大,偏偏這班人將來又出黎教書,真諷刺

珊瑚宮

MissMaMa 發表於 23-10-6 22:02
好似你係最嬲嗰個喎,個post 已沉底,仲要撩返出來

佢話唔再覆,希望係真架啦!成日梁中好鬼煩!

無端端騎劫人地個post

珊瑚宮

007Mary 發表於 23-10-6 11:10
我識人16分入嶺大中文系
19分入教大。所以入大學易過以前多多
聲,所以今年band one中學的入大學率

請問16 & 19分係best 5還是best 6呀?

珊瑚宮

回覆樓主:

梁中梁中,够竟要中到幾時!

珊瑚宮

yokulami 發表於 23-11-7 22:54
中到全世界都話好為止

好心佢自己開個新post歌頌飽佢啦,騎劫人地個post係咁中煩唔煩呀!

珊瑚宮

007Mary 發表於 23-11-7 23:00
唔該講句公道話,我都係被人追擊,被人老屈,我要澄清呀

放過自己,放過他人,放過開post個樓主,放過我地呢D連梁中係邊都唔知嘅JM,功德無量

珊瑚宮

007Mary 發表於 23-11-7 23:21
大家甘話,放過我好嗎?

你自己撩起個post跟住話人唔放過你?人格分裂的嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊