自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

losttoa 發表於 20-11-19 16:32
我姑婆係一個文盲,來到香港愛上跑馬仔,從此自學,最後識左中文

我同人講好多人都以為係笑話,但 ...

我姑媽都係喎!不過淨係識馬名
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 20-11-19 19:35
我爸好堅,十幾歲自己搬出嚟搵食 (細個讀過幾年所謂小學識ABC咁)
自學英文自學到一個人去行船,一個人搭 ...

我媽都係!讀到小學, 不過跟我婆做西人高官住家工, 跟佢d小朋友學英文, 過左咁多年, 仲記得d會話, 同我工人傾計架
放下自在

象牙宮

Charlotte_mom 發表於 20-11-20 10:44
對住佢地,覺得自己好懶惰

佢有時聽到個唔識既字都會點問我點解! 真係學到老
放下自在

首頁

尾頁

跳至