興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:終於成功挑戰30k, 但以龜速完成而且無斜路,

原帖由 遙遙爸爸 於 14-12-06 發表
終於成功挑戰30k, 但以龜速完成而且無斜路, 距離全馬仍然有一段路...

用咗 calf sleeves 有幫助, ...
想少抽筋,可以考慮食鹽丸。

別墅

引用:Quote:Cheeselover 發表於 14-12-6 22:41

原帖由 遙遙爸爸 於 14-12-07 發表
我係9k同20k各食咗一包gel, gel是否都有同樣幫助?
鹽丸是補充血液礦物質,gel是補充能量。看到大家搏鬥,小心受傷,尤其是有傷應停,就是半途也要停,勿出盡力,可能更傷,有時急不來。

別墅

引用:Quote:C9C9 發表於 14-12-8 10:45 Prairie

原帖由 Prairie 於 14-12-08 發表
真聰明,超重是問題所在,現在BMI 25.5,剛超一點點,早前因腳底筋膜撕裂停跑咗一輪,體重增了不少,之後又 ...
C9C9好有口德,叫你做非負重運動,哈,我無,戒口吧,吃少啲,體重輕,負重小,可以跑得更快,想想,多5kg,好像抱一包米跑,有幾辛苦,大家知。

別墅

引用:有冇爸爸係跑完步/做完gym先返工架

原帖由 muimui1108 於 14-12-07 發表
有冇爸爸係跑完步/做完gym先返工架
我早上五點起身跑,係有點辛苦,但無時間,晚上要湊女呀。

Prairie    發表於 14-12-9 18:47

別墅

回覆:跑步討論區

脈衝機?靠什麼加速復元?會不會好似那些減肥器材?有傷痛還是休息吧。
天氣冷,多熱身,好老土,但仍然是最好。
明天我放棄皇者半馬,因為太太上班,無人湊女,留番彈藥,在渣馬一舖清袋。有參加者,努力,明天天氣一定可以有好成績。

別墅

引用:想請教一下,如果跑7~8k, 應該係腳㬹->腳前

原帖由 tsarin_li 於 14-12-31 發表
想請教一下,如果跑7~8k, 應該係腳㬹->腳前掌咁落地定係腳前掌->腳㬹咁落地會比較好?

因之前試過用前掌落 ...
猜閣下年不過四十,且跑齡不長。外膝痛是肌肉強度不足,如果是我,我會稍減速至5:15-5:20/k,看看是否可以無痛完成10-12k; 另外加一課interval, 即4分內完成800,休息3分鐘,跑4-6次。若果無痛,重覆以上安排4星期。至於跑姿,不重要了,你身體會調節動作姿勢來達到以上目標。

別墅

引用:回覆 Cheeselover 的帖子師兄講得無錯,我

原帖由 tsarin_li 於 15-01-02 發表
回覆 Cheeselover 的帖子

師兄講得無錯,我三年前有跑開,每星期跑2~3 轉8k, 初期都係右外膝痛,維持咗半 ...
不再痛是因為肌肉習慣,又或者是身體自動調節。Interval只是為成績而自虐的行為,如果你是為身體健康,則可免。Interval一星期一次,你跑完一次會問自己為乜要虐待自己。

daojun    發表於 15-1-4 21:02

別墅

引用:回覆 Cheeselover 的帖子謝師兄資訊。。。

原帖由 tsarin_li 於 15-01-05 發表
回覆 Cheeselover 的帖子

謝師兄資訊。。。想再問好似師兄講既interval, 4分內完成800,休息3分鐘,跑4-6 ...
當然,如果控制在3:45左右就更好,你不妨試試。

別墅

引用:Prairie,我勁dum心呀!原來上5到線真係冇得

原帖由 cheapbombom 於 15-01-25 發表
Prairie,

我勁dum心呀!原來上5到線真係冇得做成績嫁!
我也明白你心情不佳,準備一身功夫,卻因為自己一時大意而影響成績,不過是經驗,明年醒目小小。我對昨日表現好失望,天氣溫濕就知大件事,最後3:44完成,比去年慢足15分鐘,但不知去到灣仔才抽第一次筋,就是無力,回程去到荔景開始跌Watt,九成平時訓練里數不足,唉,一週跑8,90k,真係唔使做咩.....

別墅

引用:Quote:原帖由 遙遙爸爸 於 15-01-25 發表雖

原帖由 C9C9 於 15-01-25 發表
恭喜恭喜!恭喜遙遙爸爸有好成績!

今天比預期中天氣好,速度首25k avg 約6'30,比預算快,其後約7'0x ...
恭喜你完成首馬,衝線後真係想喊,終於完成一個人生挑戰,想起初初hea跑時,全馬簡直mission impossible, 最後自己也做到,叻女! 半程時有無想噤辛苦,明年咪搞? 跑完後又講好過癮,明年一定跑好啲,跑手就是這樣,上了去就唔想回來。

別墅

引用:今個星期已復操二次!大家下一個比賽又幾時

原帖由 cheapbombom 於 15-01-30 發表
今個星期已復操二次!

大家下一個比賽又幾時?你地係咪已經5會玩10K di細雞賽事?
我下一場是三月底的ANS, 10k,但一的也不小看這些10k賽,跑到全馬跑10K的體力當然不成問題,但全速跑10就另一回事,我不是嘆慢版,所以一樣辛苦,不過次是折磨個心肺。

別墅

引用:Quote:原帖由 Cheeselover 於 15-01-26 發

原帖由 C9C9 於 15-01-26 發表
Cheeselover
你的形容十分好,跑手心情一語中的!
今年賽前一週感冒,狀態不足,明年一定再來,把訓練質量再提高,完全進去苦跑人生。

別墅

引用:Quote:Cheeselover 發表於 15-2-1 22:16 我

原帖由 遙遙爸爸 於 15-02-02 發表
長期對心肺有強度訓練, 驚唔驚有長遠影響? 我記得睇過一篇文章, 長跑時間不應超過某時間(我已忘記...), 否 ...
應該唔會旣,身體會自己適應,我肯定不是最虐待自己的一群,不過事事都去盡,性格,改不了。

別墅

引用:其實以男人計,跑56分真係不算什麼。我的男

原帖由 cheapbombom 於 15-02-08 發表
其實以男人計,跑56分真係不算什麼。我的男隊友平時成績34-42分一定跑完10K。但我冇將老公給比下去! 其實他 ...
10k的分鐘時間要比自己年紀數小已經是極巨挑戰,從50分鐘內練到到45分鐘內,跑速體力需要大提升,但進展速度卻慢過烏龜。

別墅

回覆:跑步討論區

祝各位羊年愈跑愈有,步步順景。

別墅

引用:Quote:遙遙爸爸 發表於 15-2-24 08:19 上星

原帖由 Prairie 於 15-02-24 發表
哈哈!意外收獲
我的收穫與遙遙爸爸相反,新年前加入一訓練方式,誰知弄傷了膝蓋韌帶,減少訓練量(20k/週)也不行,最後決定停跑,新年厲行減食(但外母每每壞我大事),但也沒有勇氣上磅。突然發現自己有小小病態。

別墅

引用:Quote:原帖由 cheapbombom 於 15-03-08 發

原帖由 cheapbombom 於 15-03-08 發表
補圖
幾多禮物送。通常宣傳得好勁的比賽,禮物都不錯,靜靜雞的比賽,有件衫就算,跑完請你食蕉。

別墅

引用:各位跑友,輾轉香港的跑季漸接近尾聲了!4

原帖由 cheapbombom 於 15-03-31 發表
各位跑友,

輾轉香港的跑季漸接近尾聲了!
謝謝推介,我自新年後膝外韌帶傷了就完成停下來,每次跑5-6k就痛,休息2-3週再試,又痛,來來回回己經4,5次,現在大休息三個月,看看如何。

別墅

引用:Quote:cheapbombom 發表於 15-4-26 17:20

原帖由 遙遙爸爸 於 15-04-26 發表
尋日朝好彩天陰陰, 由大學跑去上水17k. 今日下晝就曬住係九龍仔公園跑咗7k. 下個月會所泳池會開, 今年會 ...
cross training 是最好,我都想,我湊女無太多時間,游水可以鬆弛肌肉,跑完長課隔一天,游幾轉,諗下都知有益。我想買部單車,車不貴,但其它gear加埋好似貴過部車。
我現開始慢跑,15k/週,總算隻腳聽話,無發作。

別墅

引用:Quote:gas8ba 發表於 15-5-15 15:16 大家好

原帖由 Prairie 於 15-05-15 發表
歡迎歡迎,不過碰巧比賽淡季,呢排都少上來了。
嘻嘻,我的確少上來,隻腳傷咗,很少跑,上來無數交,得個"恨"字。最近開始再跑,不過是慢跑(不敢出力),每週20k左右,幸好有幾個月給我hea跑。

首頁

尾頁

跳至