自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

ernbe 發表於 22-9-17 15:51
香港都好多人冇上報。外國的確比香港少檢測但中咗唔怕報

唔係怕唔怕報嘅問題,而係好多國家已經唔需要人上報,亦唔鼓勵人上報。我啱啱英國返來,嗰邊D寄宿學校已經唔會同學生做快測,佢哋話政府指引係無需要做,即使已經有曬病癥。朋友兩個女,兩個都喉嚨痛、流鼻水。一個有發燒一個無。發燒嗰個學校幫佢驗,confirmed 中咗。另一個無發燒學校唔肯幫佢驗,仲要佢照上堂,照出倫敦outing, 游泳課都要繼續上。

試問咁嘅處理手法,個上報數字點會可信?上報咗又唔洗隔離,又無特別服務,又唔會比藥你,公司學校又唔會有特別處理,上報嚟做乜?

伯爵府

ernbe 發表於 22-9-18 00:08
香港大部分人冇上報,外國都係。

張竹君指出,當局在2月及3月得知有百多萬宗感染,但估計感染數字可能達 ...

無錯,香港同外國都應該唔少人無上報。

分別係香港仍然未宣佈共存同放棄抗疫,仍然有強制檢疫措施、有隔離措施,香港政府仍然鼓勱市民檢測。最起嗎細路返學要做檢測,好多大公司仍然要員工每日檢測,而你要請假亦一定要有證明,要證明就好大機會要上報。亦因此,一般市民以至僱主對患者嘅態度都係偏向主張隔離、不會和患者接觸。強制檢疫就更加走唔甩,驗到自動列入確診數字。所以,上報嘅數字多少反映患病率嘅高低。

但外國,以英國為例 (我唔太清楚其他國家),政府已經宣佈共存國策,而且英國明顯唔鼓勵國民再去檢測。英國法例已經規定唔可以強逼任何人士做新冠檢測。英國國民已經接受共存,街上基本無人會戴口罩,視新冠為感冒,有晒病癥都唔能夠叫你去確認是否患新冠,咁嘅情況下,個數字同香港一定有好大分別吧?亦唔會反映到真正患病比例。

伯爵府

fifiyi 發表於 22-9-17 15:46
外國唔check 就少人有事 right ?

Deleted

首頁

尾頁

跳至