自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

701003 發表於 23-11-12 19:37
我大女未爬過,一歲九個月先識行,阿仔差一個月三歲先開口說話 小朋友發育有先有後,未必要跟大隊 ...

我都覺得係。
而家D人,無論家長、健康院定學校都太過緊張,嚇親好多媽媽。
三十年前,我堂妹四歲先識講嘢,四歲前成日大叫,我阿叔叫佢怪獸,完全無擔心過。嗰陣時無人話佢唔正常,無做過任何training.
結果佢發展不知幾正常,讀名校,性格開朗健談,大個咗做會計師,又捱得又識諗。
我成日會諗到一樣野,比較陰謀論,但真係有咁嘅懷疑⋯⋯
而家科技同醫學發達,所以D孕婦基本上全部驗過曬,確保絕大機會正常先生個BB出嚟。好多嚴重缺陷、唐氏嗰D疾病都驗到,大大降低咗真係有嚴重問題寶寶的出生率。以前嗰類小朋友好需要特殊教育,治療師主要幫嗰類小朋友。而家嗰類小朋友大大減少,但各種治療師仍然需要搵食,亦不斷會有呢D人畢業。於是就將個「正常」門檻set 到越來越高。本來兩歲唔識講嘢響以前年代好普遍,但現在已經變咗唔正常。內向D又話社交遲緩,性格固執D又話係自閉,曳D活躍D又話ADHD, 無咁專心同聽話又話專注力不足等等。咁班治療師就長做長有。

親身體驗,我大仔大我細仔十年,我大仔個年代,D同學甚少被標籤為SEN, 有D好曳的小朋友都無被標籤。而家我細仔就好多基本上睇唔出有問題的小朋友都被標籤,又要佢哋去做好多training. 我覺得根本係將個正常門檻set 到離曬地。

以而家個門檻,我覺得好多我細個時嘅親戚、同學都可以歸類為唔正常。但嗰D小朋友長大後,唔知幾多事業有成,正正常常囉!

伯爵府

pauline_c 發表於 23-11-12 23:11
SEN 唔係唔正常,佢地有某方面需要,亦唔等於成就低。只係多咗認知學童有唔同需要。
...

當然,可以講到好好聽,好政治正確,無歧視,係支援。

但有邊個阿媽聽到唔擔心?有邊個會覺得只係支援,一切正常,唔係標纖?

我唔係覺得支援係多餘,而係個懷疑同評估嘅門檻已經太過離地。嚇親好多媽媽!而且,其實小朋友個個發展快慢都唔同,真係唔正常的係需要支援,以前個年代,真係好明顯先會需要有特別訓練。但而家係發展有快有慢都唔比?個個要一樣進度?有D頑皮D、固執D、有性格D、難教D,又或怕醜D、文靜D而家已經比人的咗去做訓練!

伯爵府

cattz288 發表於 23-11-12 23:16
又唔可以咁講,以前既媽媽又無咁多高齡產婦啫!

而家有幾多個高齡產婦唔去做產檢?科技一定係令到生出有嚴重缺陷的小朋友大大減少。精益求精底下,D小朋友無咁易教,某方面發展慢少少已經被評為SEN.

伯爵府

Bobo1210 發表於 23-11-12 23:30
聽過唔識爬直接行,大左會大d機會有讀寫障礙,平衡力無甘好。

我媽同奶奶都係生三個,三個都直接行,無爬過。
我無讀寫障礙,強項仲係語言文學,大學都係讀語言文學。
我老公三姊弟妹讀書都叻,佢家姐細妹兩個都係寫嘢非常好。
我妹我就懷疑佢讀寫都麻麻地,但應該未至於有障礙,公開試都考得唔算差。
我細佬讀書好差,唔知佢有邊方面障礙
咁多個人當中,只有我妹平衡力差少少。

伯爵府

Bobo1210 發表於 23-11-13 00:18
唔洗甘大反應wor! 都話可能大d機會lor

我fd 個仔讀寫障礙,佢話醫生問佢仔Bb 時有無爬過,話無爬 ...

你誤會了,我唔係大反應,而係我都想知究竟係唔係。因為我見爬唔爬呢樣野,好似有遺傳咁,通常同一個家庭生出來的小朋友都會係個個都爬,又或個個都唔爬。所以,其實我一直好懷疑唔爬無咁好的講法,反而覺得好似有遺傳性質。

伯爵府

zitamamama 發表於 23-11-13 07:28
產檢唔會check到。可能佢唔知咩係sen。

我諗,係你唔明白我想表達嘅意思。

而家就係將產檢check 唔到嘅所謂「問題」,set 到個門檻好高,然後指出咁樣係有「問題」而有特殊需要。嗰D指標,唔係話可以好似驗血、驗腦等測試,睇到好客觀數據或異常而斷定的問題。標準set得高,自然大把SEN。

我當然知道什麼是SEN啦,嗰D問題,大部分無法用絕對科學,好似驗血咁驗得出。只係由一部分所謂專家,羅列一大堆準則,睇個小朋友中幾多項。咩年齡要達到咩要求,嗰D要求,係可以愈set 愈高。

我只係覺得,呢個範疇,係一門發展中的「科學」,根本未完善。正如以前將「阿氏保加」定在自閉症之下,現在已經好多專家推反呢個論調。

所以,我好贊成多D研究用絕對的科學去斷定呢D問題,例如發現人體內有哪種物質會導致呢D行為或障礙,而唔係將D非絕對科學的標準愈set 愈高,令大量人被標籤,連治療師都話供不應求,又嚇親家長。

伯爵府

莫失莫忘 發表於 23-11-13 07:39
我明你意思, 宜家「正常」個範圍好窄。

Exactly! 我就係咁嘅意思!

十幾年前,我大仔年代,小朋友被標籤為SEN係少過而家好多,但已經見好多我覺得係誤診、誇張咗的case. 我老友兩個仔,當年都被懷疑係。我老友本身自己都好叻,性格硬淨、自信,一開始已經無視呢D標籖,繼續用自己認為啱的方法去教。結果兩個仔唔知幾正常,社交學業都無問題,仲好叻。唔覺佢哋成長中有乜嘢融入唔到主流標準的焦慮。

到而家,我細仔好多同學被懷疑係,個個要去做training, 但好多家長根本唔覺得自己的仔女有乜大問題,開頭被懷疑都好困擾,只係慢慢叫自己接受,做training 無壞而已。真正有需要的小朋友,我覺得家長自己都會察覺,係會好難自己處理。而家我見到嘅係,好多小朋友,根本家長唔覺得佢哋有問題,自己亦處理到,但被逼要去被標籤,去洗錢做training.

伯爵府

RoseRosa 發表於 23-11-13 08:31
有時令真正需要嘅排服務要等好耐

呢個就係我認為將個標準愈set 愈高最大的問題!

伯爵府

RoseRosa 發表於 23-11-13 08:31
有時令真正需要嘅排服務要等好耐

呢個就係我認為將個標準愈set 愈高最大的問題!

伯爵府

sheepmui 發表於 23-11-13 01:27
真正認識下sen先才下結論吧。
讀得成書,事業有成,搵到錢,看似人生發展好好,也不代表沒有sen這回事。很 ...

我對SEN有一定認識,但對佢評估嘅方法、準則唔認同而已。

無錯,好多專業人士都有SEN特質。而呢D所謂SEN特質,係近呢十幾廿年開始被廣泛認同,然後作為評估是否有特殊需要的準則。但上面我都提過,大部分呢D準則,都非絕對科學,好似驗血咁驗證到出來。於是,結果係標準可以愈set愈高。

其實,你所講嗰D不自知有SEN的成年人,尤其有成就嗰批,有冇人統計過,佢哋在無被標籤和無接受training 底下成長,有幾多%有你所講的「因為自身的小眾SEN條件但要適應大眾準則的日常生活而造成的問題,內心的焦慮壓力等等問題」?

有冇人去研究吓,究竟被標籤問題大D,定不被標籤問題大D?

呢批人,在不被標籤,沒有training 下成長而能夠在社會爭取到過人成就,咁佢哋被標籤的需要在哪?假如佢哋並沒有感受到你所講的焦慮和難以適應的話。

我之所以咁講,係因為我有認識過都幾多呢類已成年,算是社會上比較有成就,而用現在標準睇,小時候有SEN特質的人。由於我對呢個範疇有興趣,所以我會問佢哋一D問題去了解一下。佢哋大部分無你形容嗰種焦慮,成長過程無所謂適應問題。我估計係因為當年的社會,並沒有如今日般咁去標籖咁多唔同特質的人。

伯爵府

pauline_c 發表於 23-11-13 01:36
唔係叫好聽,係正面,媽媽可能第一次聽要了解會嚇親,嚇係一種 alert,明白有危尋求改善。我個仔都係 SEN ...

媽媽,假若你在教養小朋友過程中,亦發現好多地方難以處理,面對好多挑戰,自己亦感受都好需要協助的話,那我相信你的小朋友真的有特殊學習需要。

我提出的問題是,現在其實很多家長,根本不認為自己的小朋友有特別難處理的問題,只是某些性格特質剛巧中了愈set 愈高的標準而被標籤的無奈。我認識很多這類家長,觀察所見,佢哋D小朋友放諸十幾年前,應該不會被懷疑或標籤,而需要去做training. 這些標準,其實對家長構成一定心理和經濟壓力。

伯爵府

afterall 發表於 23-11-13 09:29
其實asd 嚟講,個腦係同一般人唔同而照mri係可以睇到個分別,但又可能小朋友太細唔會照mri而只能用臨床去d ...

我認識大部分被診斷或懷疑有asd 的人,都無經過或被提議去照MRI呢個過程。根本仍然唔係大趨勢,亦未建立到如好多其他病症般可以依靠MRI去診斷的關係。

只可以話,SEN呢個範疇,基本上絕少用絕對科學的方法去診斷。在很多方面來說,係一門仍然處於發展中的科學。

「而亞氏保加係本身唔當係自閉症,後來就立入自閉譜系」,多謝指正,我混淆咗先後。但無可否認的是,自閉症其實同阿氏保加有非常大的分別。立入同一譜系,剔出同一譜系,相信仲需要好多硏究。

伯爵府

pauline_c 發表於 23-11-13 14:32
SEN 亦唔一定學習困難,要特別 training,似乎你唔太明白咩係 SEN。

我當然知道SEN不一定是學習困難,可以係社交、情緒、肌肉協調、專注力等等。

我都講過好多次,我唔係否定SEN的存在和其相關支援,而係現在發展到介定的標準太過高,令到好多根本只係性格特質、發展快慢的問題,被誤診為有特殊需要,令好多家長焦慮。其實也令個教育環境更欠缺包容性。

你可以唔認同,亦可以指教何以見得我唔太明白咩係SEN?

伯爵府

pauline_c 發表於 23-11-13 14:47
處理同 training 唔會被逼,家長可以決定。懷疑同確診仲係有條線嘅 ~ 評估唔係你講到咁虛無飄渺。
...

我無覺得評估虛無飄渺,我講嘅係未有絕對科學,類似驗血、照腦呢D方法去識別,好多時存在灰色地帶。

伯爵府

CCHINGC 發表於 23-11-13 16:27
回覆 aidan08 的帖子

因為宜家教育傾向要人人都要差不多,其實,每個人都有自己特質,有d野無咁叻,亦有d ...

好有同感!

現在所謂SEN的發展係令到教育愈來愈欠缺包容性,要全部人嘅能力同本性差唔多,要求符合曬高規範的「正常」標準,唔容許一D獨特性,去方便現今的教育工作者。而根本個真實社會,就係充滿各式各樣唔同性格、唔同能力嘅人。

伯爵府

莫失莫忘 發表於 23-11-13 17:56
我自己覺得呢種情況同學校要求愈來愈高都有關係。小朋友一日咁長時間喺學校, 要坐定定要留心聽書要趕課程, ...

非常明白你感受,你嘅情況實在十分之普遍。你講得無錯,醫生評估前其實已經有曬前設,去得評估,我幾乎無聽過check 出嚟係無事,就算無典型自閉、ADHD特徵,點都會話個小朋友有一兩樣發展遲緩。

再者,醫生嘅評估,都係建立喺一兩次嘅見面,好多小朋友對陌生人,本來就係會有同平時好唔同的表現。我覺得呢D評估,基本上都係流於草率。另一點就係,成個行業根本有點專業之間相畏的情形。老師叫家長帶學生去評估,即係老師覺得小朋友有問題,去到醫生度,醫生靠口述了解大部分情況,其中老師乃專業,醫生亦較傾向老師前設,而且,好老實講,寧嚴勿鬆吧?小朋友去做training 一定無壞,但比醫生評估咗無事,然後之後發現更多問題,咁醫生咪好大責任?咁點解唔話咗你點都有D問題,叫你去做training 先呢?呢個就係無絕對科學化嘅驗證方法帶來的問題。

成件事,家長壓力就最大!其他各方根本都有好處,老師將個小朋友交比治療師去train 到個小朋友更易處理,醫生nothing to lose, 又可以介紹治療師,治療師更好少話小朋友無事,咁細個,大部分小朋友點都有D嘢做得未夠好,照train 照收錢。而家長無咁強自我判斷能力的,就會照單全收,要接受小朋友被標籤,要比錢同周圍帶去做training, 小朋友響學校有乜問題,都可以歸究為小朋友自己有問題,而唔係老師嘅問題。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊