母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知點算好, 比下提議!!!!!!!

[size=medium]上回講到~~~~
由8月中親戚來臨後, 存貨一直下降~~~~~~~ 好快要告別 16個月 "全泵全人奶" 的行列!!!!!!頂唔住啦!!!!

所有救亡工作都做哂, 半夜加泵, 飲多奶茶等等.....但如最終要補奶粉或轉飲奶粉~~~ 完全絕非我的意願!!!!!!

[size=medium]捱到今日~~~~

終於要補奶粉, 但琛彥...........唔肯食奶粉 , 試咗兩日, 發脾氣, 寧願唔食,就訓午睡, 唔知點算好 :-( :-( 比下提議!!!!!!!

大宅

Re: 唔知點算好, 比下提議!!!!!!!

webjen 寫道:
都成歲幾,改食粥粉麵得唔得

佢現在飲3餐媽媽奶, 兩餐粥.

請問是否改成中間3餐食粥???????

大宅

chiuchristan 寫道:
May try to make not so sticky formula for him, let's say, 5 cups formula for 8oz warm water.

Oh, so poor Sum Yin!! :cry: :cry:

I think he needs time to adjust the change of milk, it is normal, take time la!

Hayes mama

I already put 3 spoons (normal 3 oz water) formula into 5 oz water, but he doesnt like .......

大宅

謝!

要再試先!

大宅

[size=large]屢試屢敗!!!!!!!!

試咗 3 個濃度, 2 個牌子........失敗!!!!!!

佢採取 "絕食" 作回應, :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

親愛的 Hayes 哥哥,

你真的講出哂我心底裡說話, 謝謝!!!!!(因為我未能用言語表達)

希望今壽堂能賜教家母一些前輩的經驗, 如何減少大家對峙的痛苦, 使容易過道一些........

現正水深火熱, 燒到眼眉 的"絕食" 琛彥弟弟

大宅

[size=medium]報告一下~~~~

今日的下午茶, 不用"絕食"......

食咗半塊麥飽, 半杯麥片, 半支BB芝士, 不用空著肚子訓午睡 lu .

****希望早上起來及晚間睡前仍有媽媽奶飲啦!!!!!!!!!

琛彥字

ps:他唔肯飲奶粉, 用其他代替, 起不是可以算繼續 "全人奶", 哈哈哈哈哈哈哈哈哈. (阿Q咁諗)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊