跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

回覆 ALSC 的帖子

小魔怪有牛奶金, 都算係幫補呀!(不過聽朋友說金額是視乎父母收入而定的)
我都計劃緊申請移民,現在準備緊D 手續..(考ielts, eca 之類),明年5月就即刻入紙...我和老公o既職業都可以申請技術移民, 帶著2個囡去...主要係頂唔住個教育, 我的女兒又不是甚麼精英...好難生存...我亦不想逼死她們和自己...哈哈!

用戶要求終止服務

想請教...我們沒有親人在加...(朋友就有少少)..如講工作, 係咪一定要去toronto?去vancouver 會好難搵工嗎?其實我們就喜歡vancouver 多點!幸好我們在香港有樓,如果有得移民,相信都供完層樓,不打算賣,會放租,即使要俾稅ca 政府,起碼都是一份收入,我就可以在家照顧孩子,老公出去做野。不知這樣計畫是否可行呢?麻煩大家俾俾意見。

用戶要求終止服務

其實唔賣香港層樓主要因為怕不適應時回去都仲有個家...(雖然我覺得不適應機會好微, 怕且兩個囡已回不了頭...晚晚做功課默書? no way mum....哈哈哈) 同埋想老媽不要太擔心...怕我們一去無回頭, 有層樓係度, 佢總覺得我們一定會回去...賣了香港樓的確可以立即可以full paid ca o既樓...但如要回港就很大鑊...瞓街都唔掂...
我們現在努力儲緊首期...係ca 買層樓...唔係買house, 怕且易應付過係hk 買一層...

用戶要求終止服務

回覆 yenma 的帖子

你要調整好心態或者明白自己想要D 乜野先可以做到決定。
去加拿大生活, 你要願意回歸簡樸, 放低'爭競'的心態,根據我的友好所描述,public school 其實間間差不多,沒有人會同你compete,因為讀咩學校係同你住個區有關, 如果我地抱住香港個種strive for excellence 去彼邦生活,註定好失望 (當然個邊o既華人...都有好多係讀private school 學9百幾樣活動又中文班又呢又路,朋友叮囑如要避開這種'華人式教育'就要入public school)。

我和老公想帶著孩子去外國的惟一目的係「慢活」,也容許孩子可以活出真我,發揮佢o既天賦。我的孩子大概不是讀書精英,在hk 呢種'單一'精英制度下,看不見有好的將來...尤其大女兒是創意型,愛多角度看事物和靈活學習,美術能力遠勝過學術,可以想像到她在這個教育制度下很難發揮所長。我們也不喜歡香港的生活節奏,所以有足夠心理準備去'慢'下來。

高薪白領去到最難適應係要轉型,這真的要接受到先好去,好可能只會維持到生活,但沒有了在香港的富裕和優越。如果純粹因為教育,大不了高中去讀書,孩子喜歡咪留下來工作生活入籍,我有不少朋友也是如此。

我相信我最放不下的就是年邁的父母,所以我也不敢講會以後都在加拿大,但至少想有個新開始。

彪馬仔    發表於 14-12-9 11:49

用戶要求終止服務

哈!我未移民,不知你的問題答案,加上我百分百肯定爸媽不會來長住,旅行來三個月咪買份旅遊保囉!

首頁

尾頁

跳至