興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 單鏡反光digital相機

pakyu0429 寫道:
我攞番部機啦!
一返到屋企, 就"的"左阿囡上high chair(驚案件重現! ) 跟住就同佢影左幾張黑白相~! (有得睇啦~!)

想問下, 用部機直接影出黎嘅黑白相同自己後期製作整嘅黑白相係咪冇分別?

有分別, 直接和間接之分, 後製既色域係soft好多

複式洋房

clpapa, phemie,

我問過wing shing, len hood $100 之 bor~!
原本諗住買, 不過又驚會好多餘, 都係決定影奈左覺得有需要先買~!

其實我要求唔高, 只要影得阿囡靚就得啦~! :mrgreen:
影得唔靚咪delete左佢law, 如果唔係買digital做咩呀?!

hood有最基本既遮光作用, 又有保護鏡頭既function, 必入.
但如用50/1.8會諗住upgrade到50/1.4就可有可無, 因鏡與配件價值比例不乎. 因第日用50/1.4個hood係唔同, 一個52mm, 一個58mm

複式洋房

軍魁星 寫道:
[quote]
sydneydaddy 寫道:

canon除左L鏡有hood跟, 其他都要自費........ :-( :-(

原來如此.

請問我支 Nikon 50mm f1.4 有無咖? 係咪我唔見左呢? 我呢支鏡無hood, 又無filter, 用左唔夠兩個星期鏡面就花左小小囉, 不過好彩影唔倒.[/quote]

nikon就真係唔知, 日本仔出產, 我諗唔會死錯人既, 多數另外買多, 但副廠鏡tamron就包埋hood.
唔好唔用filter, filter係最緊要一環, 因可保護鏡面, 唔係一花左, 想放出去upgrade第2支都難, 同埋有好既uv filter可減少拆射, 分晒光源, 如用次等filter, 任何影像都要經佢fil過先入鏡內, 比支貴鏡都無用, filter真不可慳.

複式洋房

軍魁星 寫道:
我靜係知道Nikon支外閃SB800有跟個白蓋(defusion), Canon要自費既, 支燈本身已經貴過Nikon.

Canon 好似咩都貴d, 除左部機.

室內打閃光燈, 諗下用lightsphere, 比你d白蓋係柔光罩, 效果都係lightsphere好d

http://store.garyfonginc.com/liiido.html

其實主打孩子, 兩支人像鏡50/1.4 + 85/1.8
standard zoom 就一支 L , 如24-105IS L
再加一支TELE 70-200/2.8IS L = NIKON 小黑5
大家既鏡都差不多$$, 差10%左右, 但NIKON感覺係人像SHARP好多,

複式洋房

http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=243720&extra=page%3D1

PM左你

複式洋房

軍魁星 寫道:
"其實主打孩子, 兩支人像鏡50/1.4 + 85/1.8
standard zoom 就一支 L , 如24-105IS L
再加一支TELE 70-200/2.8IS L = NIKON 小黑5"

咁似講緊我d鏡既? standard zoom 我用 24-120, d色有d灰. 我仲有支12-24. 總價錢相差約15%, 等於送部D50 body wor.

NIKON 12-24 = $6380
CANON 10-22 = $5100

NIKON 28-70 = 10800
CANON 24-70 L = 9380

NIKON 70-200/2.8 VR = 11600
CANON 70-200/2.8 IS = 13500

複式洋房

有時看番兩間廠D出品及價都好相近, 因大家在爭市場佔有就靠相機之價格, 因一入豪門, 好少轉會, 因有好多連理根(鏡頭)繫著, 等你走唔出魔掌.......

複式洋房

[quote]
Phemie 寫道:
Eva,

AV mode 先係光圈行先
TV mode 先係快門行先

但我係想用av mode fix個快門bor! [/quote]

av mode係fix光圈先o岩bor

複式洋房

我又衰左啦~!:cry: :cry:
尋日帶左阿囡去濕地影相, 好好天~! 諗住實影到靚相!
點知出室外影, 個快門去到4000, 跟住我將個光圈較番大d, 點知影出黎同dc冇分別, 無晒景深! 返到屋企先醒起要將個iso較低d, 我用左400, 其實應該200 or 100都ok!

仲有, 我已經用ai focus or ai servo去影阿囡, 但10張有8張係out focus, 究竟點解?? :-(

其實應該200 or 100都ok =
我已經用ai focus or ai servo去影阿囡 = 只用servo不要用focus
但10張有8張係out focus, 究竟點解 = servo mode時, 半按快門追焦, 一見個view清就好按下去, 你最好set埋快拍同時使用, 番屋企執番out fo左既, 其實命中率都好高.
點知出室外影, 個快門去到4000, 跟住我將個光圈較番大d = 用咩鏡呀

複式洋房

我諗個個用digital嘅人都有呢個心態:-
"影得唔好咪delete左佢law, 唔係買digital做咩呀?!"
所以一定比菲林機快瓜柴~!
咁點check到部機影左幾多張呀?
等我可以就住黎影嘛! :lol:

如果未到保養期個快門就瓜柴, canon一定唔會新機俾我啦, 你估佢傻架咩?! 不過如果我真係做到, 我可能係佢第一個客未到保養期就影爆左個快門, 佢或者會俾discount我買過部新喎!

其實個快門都係機械同電子混合體, 無特定打到某數字就會爆, 睇彩數.
當然, 保養得好就會長命d,
現在影暴走中既小孩, 一定要快拍.

首頁

尾頁

跳至