自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我朋友想報,佢已打哂針,唔明點解都要隔離14日?唔係7日已ok?

水晶宮

S_family 發表於 22-3-8 17:10
張信最尾個段寫左第6同7日連續兩日快測係陰就算完成左隔離,記得測中左果日係第0日咁計
佢封信得英文就麻 ...

封信係有講第六第七日驗,但你睇吓佢後面括住14日,個隔離令係要14日而唔係7日

水晶宮

S_family 發表於 22-3-8 17:50
係ar,佢一定出14日,之前依度都有人8-9日後都仲係陽,唔洗下下出信同報完又報ar ma,一次過出14日,第6日 ...

咁我叫朋友照報,佢就係執着住系統寫14日唔肯報,同我講咗成個下午,我又返緊工唔得閒理佢。

唔該你呀

水晶宮

S_family 發表於 22-3-8 18:07
我講漏咗,如果打左兩針先係可以計第6、7日,但如果你朋友淨係打左一針就應該係14日 但我都有個p ...

佢打咗兩針,所以先覺得應該係7日而唔係14日。

水晶宮

Kittymummy 發表於 22-3-8 20:42
最新係咁樣。如果佢已打兩針,由day 6開始快測連續兩日係陰性就ok了。

我知道呀!只不過朋友話入去填完資料,系統寫要隔離14日,佢好擔心真係要,因為要跟法例。但佢家人明明已第六/七天陰性。

我無入過去系統填所以唔清楚係點,上黎問下

水晶宮

Kittymummy 發表於 22-3-8 20:59
歐家榮都係咁講的
14日係for未打針/只打一針人士。可以話max 14咁囉。

係啦,搵哂資料等佢自己搞。佢係比較怕事,驚無跟足會有後果。幫佢check左等佢安心d。

唔該你呀。

首頁

尾頁

跳至