自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

Absent 同考1一樣咁樣衰

但我會叫佢去考,可以唔溫集中其他科,但要有始有終考埋佢。樣樣事都輕易放棄習慣左就閉

洋蔥頭媽咪    發表於 23-5-1 18:45

水晶宮

angelfan07 發表於 23-5-1 17:43
Absent有得吹話病咗無考(面試時唔會要求你出示醫生證明書)
但得1,就擺明唔惦啦
兩者係有d分別

老實講,我請人見到佢1或absent 印象都唔會好

水晶宮

angelfan07 發表於 23-5-1 18:36
你都可以咁講法是對
但其實最大原因係樓主個女寧願absent,都唔想去考,就知佢根本好唔鍾意呢科及呢科好弱 ...

我仔係舊年DSE考生,佢都放棄左一科唔溫,同我講想skip,話成績唔會好。我仔考7科,skip一科仲有6科喺手,但我同佢講,無試過就放棄唔係正確做法。你可以集中精力溫其他有把握既科目,但呢科如常去考,唔好有壓力。最後呢科攞4。

所以家長要灌輸正確觀念,唔好佢地講乜都支持,要分析俾佢哋知道利弊。當然啦,佢真係唔去考都無得迫,只希望將來唔好後悔

水晶宮

angelfan07 發表於 23-5-1 18:53
你仔讀得7科,相信讀書有番咁上下;
依家時下青年人有自己想法(老師都會同佢哋相量)做父母當然有講利弊 ...

而家d後生好難搞,不過勸到就勸,唔想佢地將來後悔

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-1 19:06
樓主冇講清楚,究竟佢女兒修讀咗幾多科,如果衹得2x,而家打算衹考1個x,咁問題就好大啦,須知道大學好多 ...

樓主最初開post有講報考6科,因為只計best 5,所以囡想放棄其中一科elective

水晶宮

angelfan07 發表於 23-5-1 19:11
其實當年我女都係讀7科
佢去到中六嗰時,學校預佢科Econ 都係拎1(所以就無報考呢科)
我女當時好大壓力( ...

我明架,我仔本身讀8科,但中五時知道其中一科 (M2)一定考得唔好,同科目老師傾過drop左。最初都叫佢keep住唔好drop,但佢想將時間擺其他科,所以最後都同意。

到DSE前又話有科想唔考,我梗係唔同意啦!雖然好多都係計best 5,但多一科多個機會走盞。好彩最後佢都有考。

水晶宮

Chunmama509 發表於 23-5-3 07:34
我個仔都唔去考Econ,理由都係話寧願absent都唔想考但考得1,佢地呢代思想已經唔同我地,我話讀咗3年,點解 ...

而家新一代好難搞,肯聽都好d,唔肯聽又唔想反面傷感情。唯有分析哂等佢地自己決定。將來點都係佢自己面對。

水晶宮

00marylee 發表於 23-5-3 08:58
有,謝謝大家既分享,正反意見對我來說都很有用,個個小朋友既能力性格都唔同,有啲會選擇唔聽你講,有啲 ...

太好啦解決到問題希望你囡囡可以順利考到滿意成績,同佢講盡力而為無需氣餒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊