時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Liontigerma 發表於 19-9-6 10:31
香港嘅教育制度真係要改革

1. 取消九年免費教育

唔守校規就要退學,咁嚴,唔比人改過?即更新人士呢世都唔可以出返黎社會做事?包容係咩?

無左免費教育,窮既人永遠都窮,咁係好事嗎?

公爵府

Liontigerma 發表於 19-9-6 10:48
有其他學校,例如VTC ,佢哋學實際嘅,水電工程,剪髮,化妝.......專業技能。

如果公立學校唔使錢讀都唔 ...

你現在係話犯校規既人就要退學,唔係唔想讀書既人,你知唔知道有些學校係好易就話犯規,如果唔係講政見。可能我同你一齊玩,玩得開心我拍左你一下,跟著個同學可以舉手話你打人,跟著家長過份緊張,就話去報警驗傷,呢d事每年都有,係每年都有,報上教育局。仲未計現在融合教育,ADHD既小朋友,佢哋無心傷你,但成日太大動作而整到其他人,你咁樣已經將呢類小朋友要送走。

我知道網上講野可以不用負責,不用心思熟慮!

公爵府

timandy 發表於 19-9-6 11:10
唔守校規當然要退學啦
唔係要校規黎做咩
2個幾月仲唔肯改

校規用黎分對錯,用黎自我約束。唔守校規就要退學,你係話唔守一次就退,定常犯要退?無心既都要退?你知唔知道現在係行近融合教育?

樓主講法太表面,一聽就知無用腦想過。

公爵府

timandy 發表於 19-9-6 11:39
簡單問下有咩高見
可以令班暴徒
唔好再破壞香港

特首收近幾百萬年薪都解決唔到既問題,我無糧出,不在其位,不謀其事,我只知樓主呢個講法不負責任!

首頁

尾頁

跳至