自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

shirley784 發表於 21-3-24 22:17
我唔係想移民 , 我無資格移民亦唔想 , 又無在外國生活過

我覺得外國生活平靜,每日好優閒,無咁多姿多彩,種下花做下家務煮下野食,多戶外活動。因為平淡所以無咩洗費,所以適合退休或小朋友住。

公爵府

kagaki 發表於 21-3-25 01:59
回覆 mimi987 的帖子

只係好多年前去過旅行, 純粹八卦吓, 原來大馬治安差架? 係邊種差? 多小偷? ...

大馬一向都差,又排華,本地人好懶,無錢先會去工作,有錢就立即唔做去玩,所以好唔鍾意中國人,因為佢地勤力。 而且人種階級分得好勁,政府工只請本地人,唔會請華僑。所以只適合旅居,長遠落地生根係唔ok.

公爵府

sasa@uk 發表於 21-3-25 09:28
咁日常生活呢? 係咪都係返工放工跟住返屋企? 咁其實外國生活都係一樣返工放工返屋企,放假搵d 節目約人 ...

好多港人放工係約朋友去食飯,11點先到家,一星期有三晚出街食,沖涼上網1點先訓,或者上興趣班,烘焙,運動,去做下facial, 美甲,陪家人飲茶,長weekend 會飛一轉台灣,Thai 或日本,星期四晚夜機,星期日夜機返。

公爵府

baby1628 發表於 21-3-25 18:21
自己喺沙巴住過一段時間,老實實近年治安以大幅提升,2014年嗰陣真係好多人打劫,尤其是啲巴基斯坦人,搶中國 ...

好像17/18年個陣仲有標中國人心,我老公已經話唔比去,話去玩唔洗搵命博,呢兩年又疫症都無出門,我有同學話打動去大馬讀書,我覺得好奇怪,去星都多人去,但馬就應該差過香港,而且讀完將來點呢? 返黎香港做野? 留底做野? 定再去邊? 我聽完佢講都唔敢問佢,費事潑佢冷水

公爵府

rose-mag 發表於 21-3-28 07:35
咁得意,去馬來西亞讀書,果邊有錢嘅都出國讀,最多去澳洲,一來近過去歐美,返國唔駛咁耐飛機,二來比歐 ...

佢哋聽人講咩十年住宿計劃,去到讀國際學校,生活指數平,所以讀國際學校唔貴,而且醫療又ok, 話好多港人都去做body check 咁, 同可隨時返香港,近又機票平。過去就半退休,做下代購,個仔就讀中學,可能讀十年就返香港。我有提佢要注意學曆是否其他國家認授。

公爵府

Paris 發表於 21-3-30 06:23
香港退休一樣過到呢D生活。條街係多人D,一様種花做家務煑野食,唔會有乜夜生活,香港都可以平淡無咩洗錢 ...

剩係種花都難,我家年年一人一花,基本上每年都要先掉上年個盤,但其實無死,先有位種下一盤。 香港d朋友打黎就係叫你出街玩,外國就係在家開party, 個模式唔一樣。

公爵府

SandyKL 發表於 21-3-30 09:03
識行後,曾係舊樓又長又直樓梯碌落街,唔死執身彩,但冇哂記憶,可惜潛意識有咗惡懼,變咗下意識要避開危 ...

香港你行慢d,都係死罪,阻住人發達,等二秒都唔得,入lift要立即按關門,前面人行慢d就唔滿意,太多太多,大家好大壓,做野一定要快。

公爵府

大笨鐘 發表於 21-3-30 10:31
我真係唔鍾意比人阻住,慢慢行嗰 d,我會急步爬頭

我地係由細被灌輸要快,唔好阻住人,所以行得慢比人話會覺得自己理虧,但去到外國,慢唔係罪,大家接受到你可以慢,地方大好少阻人,想過點既生活都得。

公爵府

SandyKL 發表於 21-3-30 11:39
我都係心急人,你講果啲中哂,一秒都唔想慢,衝鋒隊長。慢活唔知習唔習慣,香港人咁長命,可能就係個個都 ...

年青就鐘意快,年紀大就開始想慢落黎,唔想咁急,我同朋友旅行,佢地鐘意一日三四個景點,好攰,但佢地覺得咁就好,我自己同老公去,一日只會去一個景點,所以每次去好長時間,人地去四日,我們去8日,人地一星期,我們就去兩星期,但玩既野係差不多,但覺得舒服。

公爵府

大笨鐘 發表於 21-3-30 15:46
旅行我地都比人慢,不過平時生活急促,前面行咁慢真係阻住,因為條街窄,前面慢後面就要焗住慢。原本窄嘅 ...

係,阻住地球轉應該係全港人既大忌

公爵府

SandyKL 發表於 21-3-30 20:44

咁玩呢,就唔喜歡趕喉趕命,跟團冇得好講,自由行就喜歡去 ...

我好耐無跟團了,因為我起唔到身,佢哋既時間太趕。

首頁

尾頁

跳至