自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小傻b 發表於 24-4-14 19:17
我個女都係有限智能~~~

我女都係, 而家小三

男爵府

Adiezz 發表於 24-4-14 19:38
睇情況,入主流唔一定好
特殊學校既老師比傳統學校老師專業

其實有限智能嗰啲政府都唔suggest 佢哋去特殊學校, 佢哋都係正常,係個人慢啲、 遲鈍 同蠢啲。

男爵府

crt1234 發表於 24-4-14 23:34
有得揀可以揀我會選特殊
有支援既話, 我就唔會响度呻

我女學校政府都比好多支援佢

默書有實默範圍
評估考試加時, 讀卷
學校有安排 職業治療 同言語治療
加上全部老師都知我女有限智能, 對佢好包容

仲有定期返政府智能中心做評估, 大肌肉又有治療

只係社交差啲, 佢對人太好, 個人太純, 好多時帶零食, 小息啲同學會問佢攞, 但最尾佢係冇得食, 可能反應太慢 ⋯

不過如果小朋友係有問題, 唔好介意同學校講, 考試加時嗰啲我係喺小二找學校支援, 再要心理學家做評估先有, 之前老師冇提及, 所以你唔要求, 老師係唔會主動offer

男爵府

wai0824 發表於 24-4-15 02:59
我想問問係咪1定要搵學校再約心理學家再幫小朋友做評估先會有加時或讀卷呢啲支援比小朋友呀?
...

如果學校已經知你係sen 學生 , 可以打比學校相關負責老師, 老師會安排小朋友見一次心理學家( 課堂時間進行) , 跟住會約見家長、 心理學家、 相關主任、 班主任、 中英數常科老師, 一齊傾一次。

男爵府

wai0824 發表於 24-4-15 16:01
我小朋友升小一前係智力測試中心已評估為有限智能,即我覺得有需要要再要求相關老師再約心理學家評估對嗎 ...

你小朋友同我女一樣, 完全冇學習動機
你小朋友除咗有限智能, 仲有冇其他sen 問題?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊