論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

Dior8 發表於 14-10-9 12:22
本人唔鍾意印姐湊小朋友返學或外出買餸時"包頭"出去, 叫佢唔好包, 佢反問我點解唔包得, 請問大家接受嗎? 定 ...

"本人唔鍾意印姐湊小朋友返學或外出買餸時"包頭"出去"
你想她穿制服??

唔影響工作, 我都 okay.. 對事家務. 煮. 看小孩. 不對人衣著.
我看工作表現 為主. 不 "包頭, 做事做3成. 懶. 脏. 咀多多. 難接受.
4110 素質就是0甘.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

Dior8 發表於 14-10-9 14:04
當然唔係要佢著UNIFORM, 只係要求佢外出工作時著最簡便的港式衣服. 請問如果你帶工人外出同朋友一齊食飯你 ...

如果帶工人外出同朋友一齊食飯, 工人都包住頭你接受嗎...? good question.
( 我朋友不太喜有第三者) 尊重好友. 和小孩. 朋友 一起聚會.
約工人何時. 何地等. that all.

1. 工人未必分秒要和我同在. 我死. 她也不會和我一起死.
2. 工人不食豬肉.
3. 我和家人/朋友. 未必工人需在場. 有的事. 工人未必須參與吧?
(有時 生意/ 投資. 唔通工人在場?) 我和基金經理在銀行, 也沒有需要工人在場.
被她知 我有多少財富????? oh no way la. 一點关系都無. 我死, 也不會分給她 對不? kakakka.
我只會捐比貧窮人. 中國貧苦小孩.

我和她 "雇.傭关系" that all. 工人發財, 我會祝福她.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

Dior8 發表於 14-10-9 15:12
Agree, 我請左呢個工人兩年幾, 帶佢同朋友/屋企人gathering 少過5次, 情願自己辛苦d 照顧小朋友都盡量比多d ...

大家 傾下je. 討論下.

我有時帶老媽出去... 我就說. "我地開會".
你推車送后 某時間 地下鉄 接我們. ..

if you have driver, it is the same issue. 老閣 和客仔食飯. 無人會帶司机吧?
(帶工人食飯. 當一家人)? 見人見知. 不是任何場所都係. 去宴會, 不帶好過帶. ((

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至