潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

tony400 發表於 15-2-15 22:25
國際鑽石價格表, 係全球鑽石業人士用作報價~~
好有用, 多謝你. 請問表價係圓鑽, 咁其他形狀, 如心形的價是否差不多? 另外, 粉紅鑽的價表唔知RAPPORT 有無的呢? 我見珠寶展好多印度公司, 其實一般同印度佬買野信唔信得過? 唔好意思咁多問題, 因為稔住下星期去珠寶展, 所以做下功課

大宅

tony400 發表於 15-2-26 16:36
價表我有圓及梨形, 形狀不同價格亦都不一樣
如果所有野都相同既話, 圓形會最閃, 故亦都最貴...
唔該哂你

大宅

Bao太太 發表於 15-3-2 23:21
我都想去睇粉紅鑽呀,灣仔定機場嗰個有?
我都唔清楚邊度多D, 但我無咩時間, 所以只去灣仔, 我估有粉紅鑽啩

大宅

Bao太太 發表於 15-3-4 00:20
如果去左分享下,好似貴左好多
昨天去左會展, 有粉鑽都係已經鑲好的, 貴到癲. 大約30份粉鑽, 再圍黃石的介指仔, 都要US5萬. 我睇下算了.

大宅

引用:Quote:原帖由+dorisfan+於+15-03-05+發表昨

原帖由 Bao太太 於 15-03-05 發表
啲price果然坐左火箭
今天忍不住再去珠寶展,終於買左粒52份心型粉紅鑽。雖然落鏡見到有花,但都算閃。鑲玫瑰金,色會再出少少。買完今年要收工了。

大宅

引用:Quote:原帖由+dorisfan+於+15-03-07+發表今

原帖由 Bao太太 於 15-03-07 發表
好靚!實價?
半價

大宅

tony400 發表於 15-3-8 22:41
係唔係HALL 3B 12 個間? 揀完放係個盒仔左搵鏡睇~
我睇個佢 D FANCY COLOR 石....要慢慢清清楚楚咁揀~~
係呀, 你好厲害呀, 就係果個以色列人果間. 其實我都唔係好識, 我果粒得唔得呀? 請你指教下, 等我學下野. 其實我都知粒石有瑕疵. 本來有粒好搶眼的vivid pink heart, 但一落鏡睇全部黑點.

如果粉鑽帶啡, 價錢會平些, 但其實一般fancy pink價錢貴D, 定fancy purple pink 或orange pink會貴D? 我見purple pink 顏色會深些, 色會明顯些, 但有時望落會似帶啡.

大宅

tony400 發表於 15-3-9 12:52
揀有 GIA 既 FANCY COLOR 會穩陣 D....佢店舖入面$1000 US 半價個D 就唔好買啦.....
顏色 FANCY PINK 都OK ...
多謝哂你的資料, 你真係好PRO呀

大宅

tony400 發表於 15-3-9 12:52
揀有 GIA 既 FANCY COLOR 會穩陣 D....佢店舖入面$1000 US 半價個D 就唔好買啦.....
顏色 FANCY PINK 都OK ...
Tony兄, 唔好意思再想請教下, 其實鑽石買的時候貴, 賣出去又係唔係唔太值錢? 我地女人買鑽石都係為左貪靚, 但我而家面對屋企的鑽飾, 覺得如果純粹買來戴, 賣又唔值錢, 好似好徒錢咁.

如果買鑽石想又有得戴下又比較保值, 應該點買? 係咪應該睇住RAPPORT, 等平先入手? 買些優質大粒的? 買靚色的fancy diamond/ blue diamond?

真心求教

大宅

引用:Quote:dorisfan+發表於+15-3-10+12:14+Tony

原帖由 tony400 於 15-03-10 發表
無錯, 鑽石賣出去係唔太值...
保值既話我建議係買金....
多謝指教。咁在再買石之前真係要好好諗下

大宅

lingbelle 發表於 15-3-11 01:42
我又想問下如果g色strong blue會唔會唔係太好呢?睇過實物落鏡睇都幾好火。但我自己一直心水都係vs e colou ...

Wrong post

大宅

回覆 lingbelle 的帖子

Sorry, 回覆錯左, 我本想回覆Tony個post

大宅

回覆:lingbelle 的帖子

大宅

tony400 發表於 15-3-25 20:55
我認為合理價值約 12 萬 - 14萬, 價格係FANCY COLOR 既石係海鮮價...所以你參考下我既價錢....
本身粒石隻C ...
Tony兄, 想搭咀問句, Fancy Color diamond 的GIA cert, 好多時無clarity 和inclusion的資料, 買時係咪只能靠自己落鏡睇? 如果想要知道此等資料, 是否要攞粒石去重新去驗, 先出到呢?

大宅

回覆:tony400 的帖子

我買果粒粉鑽的cert,只得咁多資料。我見有好多其他fancy color diamond 的seller都只係比類似的cert, 沒有clarity 的資料

大宅

引用:Quote:原帖由+dorisfan+於+15-03-28+發表我

原帖由 Bao太太 於 15-03-28 發表
你粒粉鑽鑲好未呀?
未呀,鑲好一定上黎分享

大宅

回覆:Rapaport diamond report分享 10 APRIL 2015(更新了) #265

粉鑽心戒攞左啦!雖然是fancy pink,但顏色其實都好淡,而且始終不是top quality的粉鑽,併埋白鑽度就很覺無咁閃。不過budget所限,無辦法啦。又閃又色靚的拍賣級數,我買唔起了。終於有一隻粉鑽戒,還我多年的心願

多謝Tony及各位之前提供的意見.

大宅

回覆:Bao太太 的帖子

隻手唔靚,請勿見怪

大宅

回覆:Bao太太 的帖子

連粉紅同其他碎石,約8仟

首頁

尾頁

跳至