婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 BlactCat_FB 的帖子

想問樓主肛裂最後點様好番?我有肛裂已2個月,睇左兩個腸胃科兩個外科都吾好。一停消炎藥又番黎。已經查藥膏+浸熱水+食乳果醣+飲好多水。好困擾。

別墅

回覆 Mandybilly 的帖子

我同樓主你同一情況,就系肛裂痛到好難推番痔瘡入去。花士令我都有用。都系時好時壞。我睇果個外科醫生也姓林,在尖沙咀,不知是否同一人。佢好好比左好多意見我,好感激佢。

別墅

你好勇敢吖,我仲未面對到做手術,醫生話我個case 術後最少痛2個星期。一諗起手術後仲要大便已經吾想面對。祝您早日康復,加油💪

別墅

醫生開左隻藥膏(Rectogesic ointment) 比我查,作用是放鬆肛門括約肌,好似有D用。佢話暫時吾使做手術,但要保養得好好吾好比佢嚴重番。

別墅

完全明白。我都系有肛裂同內痔脫出,肛裂仲醫緊。到肛裂好番先諗下點様攪痔瘡。我都開始年紀大,老D真系頂吾順。好慘。大家加油醫好佢💪

別墅

X2, 我肛裂都系未好,期待樓主您的術後分享。要多休息及保養吖,祝手術順利,早日脫苦海。

別墅

回覆 Sadsadpig 的帖子

快D睇左外科醫生先,佢地可開藥給你食住吾使咁痛,之後好番D先再去檢查,肛裂時千萬不要用肛鏡。
你肛裂有冇出血?我大便時有痛及出血,之後因為有傷口發埋炎(大便多細菌),好痛苦。

別墅

Pls check PM.

別墅

我都有用「馬x龍」吖,另外北京同x堂有賣隻痔瘡膏(同馬x龍差不多成分」我都覺得幾好。但有D人話呢D藥膏吾可以長期用,樓主你用左幾耐?我就無理都查左一排。

別墅

我用皇x牌濕厠紙,簡直系痔瘡界恩物。超市有得賣。

別墅

樓主可吾可以Pm埋比我?感謝。

別墅

樓主你系醫院住左幾多日?

別墅

回覆 Islandmomo 的帖子

請問是否做傳統割痔瘡?傷口需要縫針嗎?

首頁

尾頁

跳至