自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

Lyrica 發表於 21-11-14 22:01
當你119元一磅,又當你唔係斤係公斤(Kg),公斤比斤重。

1 kg = 2.2磅,何來四唔百元一斤呀? 你邊度讀書返 ...

『當你119元一磅,又當你唔係斤係公斤(Kg),公斤比斤重。

1 kg = 2.2磅,何來四唔百元一斤呀? 你邊度讀書返來? 物品飄浮較輕 ...... 火星回流呀?

1磅 = 0.75 斤
如果1磅$119, 1斤應該$158.6
點解關火星事?

伯爵府

2024年龍年勳章

白毛毛 發表於 21-11-14 22:49
香港用公斤kg,1kg=2.2lbs

香港用公斤,1公斤=1.65斤

伯爵府

2024年龍年勳章

白毛毛 發表於 21-11-14 23:14
你個1.65斤係乜斤?
國內一市斤=500g
如果你講國內的斤,1公斤=2市斤

你唔係香港大的,又或許好後生。
洩露年齡系列:

香港廣告:
師奶A:1公斤等如1.65斤
5公斤即係8斤4嘞!
師奶B:你係醒嘅!

至於市斤,我無讀過。

伯爵府

2024年龍年勳章

白毛毛 發表於 21-11-14 23:14
你個1.65斤係乜斤?
國內一市斤=500g
如果你講國內的斤,1公斤=2市斤

我讀書年代係無國內市斤conversions.

伯爵府

2024年龍年勳章

fitfish 發表於 21-11-14 23:21
我寫得又長氣又衰姐

唔係喎,我覺得你啲 Maths好好
110 即刻convert去150蚊。 我最佩服你呢種應用快速運算,持家至平至抵的太太。

伯爵府

2024年龍年勳章

Lyrica 發表於 21-11-14 23:23
睇咩清楚唧 !? 你都係唔識,我就算睇一萬次,唔通會同你諗法一樣錯咩,笑死人
...

唔好咁謙,你睇一萬次應該睇到啩?
1公斤=1.65斤
1磅=0.75 斤
110一磅,大約146.7 1斤。

伯爵府

2024年龍年勳章

Lyrica 發表於 21-11-14 23:33
依家啲人自己唔識又無知,唔認錯仲要其他人跟佢一齊錯,仲不斷教訓人但又解釋唔到,下一代想叻都幾難,唉 : ...

『依家啲人自己唔識又無知,唔認錯仲要其他人跟佢一齊錯,仲不斷教訓人但又解釋唔到,下一代想叻都幾難,唉

首先樓主話11x元一磅,好我當係最盡119元一磅。樓主話斤係中國斤,冇講明係公斤,首先樓主識唔識分斤、同公斤先?

照樓主第一個留言話明係斤(希望唔好事後編輯),即係中國斤,亦即係一斤菜嘅斤,即係等於約 1.103 Lbs (英制磅),亦即要一磅雞翼式豬扒果個磅 Lb。咁一斤係 119元,乘番1.103 = $131.3元,點會計到四五百元一斤?

你都唔係香港大,又或者好後生?

Lyrica    發表於 21-11-14 23:41

伯爵府

2024年龍年勳章

Lyrica 發表於 21-11-14 23:38
你又係一個無知自己錯,但當人錯果種人,好凳你下一代擔心

莫非你又話愛國愛港,但人就身處台 ...

『你又係一個無知自己錯,但當人錯果種人,好凳你下一代擔心

莫非你又話愛國愛港,但人就身處台灣???

咁樓主話一斤要四五百元,即係你又覺得啱呀?
樓主寫百四五,唔係四五百。

伯爵府

2024年龍年勳章

Lyrica 發表於 21-11-14 23:40
好心你啦一味傻笑,又解釋唔到又俾錯資訊,係咪未食 x 呀?

『好心你啦一味傻笑,又解釋唔到又俾錯資訊,係咪未食 x 呀?

俾錯資訊? 請舉例。

另外,你唔識計唔緊要,呢啲小學數,bk最多好心jm肯教你的,但人品就只有靠你父母。唔好話樓主根本無計錯,就算佢計錯,你的態度真係… 應該好有你父母影子。

首頁

尾頁

跳至