自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係喎,咁去醫院覆診,係咪要自己去增值左先可以用八達通比錢?因為費事去繳費處排隊比錢

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

tkop 發表於 21-8-4 11:03
自动增值

用八達通領消費券,自動增值功能係會暫停左的

珍珠宮

華華子 發表於 21-8-4 11:02
我岩岩星期一去左政府醫院覆診, 職員話唔可以用消費券~~

係咪即是如果自己八達通的錢無晒,得番消費券就比唔到錢?自己入番是比到的?

珍珠宮

mercurycc 發表於 21-8-4 12:04
係有錢係八達通戶口所以無自助增值,無停的,當戶口去到負數一樣可以自助增值。

...

你指的自助增值即是自己去入錢落八達通?但我係用credit card自動增值的,即是而家就算去到負數都可以自動增值?如果係我就放心,因為我平時唔會留意剩返幾多錢,我都怕無左呢個function, 我要留意住剩返幾多錢,然後去入錢

珍珠宮

華華子 發表於 21-8-4 11:28
我未試過, 不過如果你八達通只剩消費券就一定過唔到數, 你到時只能比現金或者去增值~~
...

但又有jm話過到數,真係好亂不過我都諗住自己入定錢,以防到時要排隊比錢好d

珍珠宮

mercurycc 發表於 21-8-4 13:16
自助增值通常用 credit card,
當用到負數就會自動增值的,
我所有八達通都係自己增值的,

即是你已經試過負數而自動增值?

首頁

尾頁

跳至