烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:燜日本小甜薯。洗淨番薯連滾水温壺5分鐘,

原帖由 ya_01 於 14-10-28 發表
燜日本小甜薯。
洗淨番薯連滾水温壺5分鐘,倒掉水。
重注滾水燜過夜

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:hallonatalie 發表於 14-10-21 19:21

原帖由 deckite 於 14-10-28 發表
請問如果試壺, keep 左16-20小時應該係咩溫度??因為林返工前唔記得開壺睇我尋晚放左米連滾水.... ...
我只用水試壼,大熱水放到十零個鐘,d 水仲燙手就 ok,大約應該 40 度左右

瑪瑙宮

引用:你地個個都講到咁好,搞我我心郁郁想買返個

原帖由 PhoebeWan 於 14-10-30 發表
你地個個都講到咁好,搞我我心郁郁想買返個試下,一般焗湯0.5L夠用嗎?

...
焗湯最好買1.5 L

瑪瑙宮

引用:新玩具玩玩玩燜杯餐。早餐:日本小甜薯(滾

原帖由 ya_01 於 14-10-28 發表
新玩具玩玩玩
燜杯餐。
早餐:日本小甜薯(滾水悶過夜6小時)

瑪瑙宮

引用:尋晚11點幾試左整蟲草花粥,夠綿但今朝9點

原帖由 728mavis 於 14-10-29 發表
尋晚11點幾試左整蟲草花粥,夠綿
但今朝9點食時覺得唔夠熱
只係暖
你有無用明火煲滾先入壼 ?

基本上我夜晚十點零十一點入壼,第二朝七點仲熱喎

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 728mavis 於 14-10-29 發表尋

原帖由 fish9288 於 14-10-30 發表
我試過預熱時水放八成滿,約十分鐘,反正另一邊明火煲緊,成十一個鐘,D粥仍然熱!

你都試試看
yes, 壼一定要用熱水座熱 work 咗佢先

瑪瑙宮

引用:第一次學整左黑豆漿豆花 :)

原帖由 yanfishyu62 於 14-10-28 發表
第一次學整左黑豆漿豆花 :)

瑪瑙宮

joyce01320 發表於 14-11-3 10:09
我公司有兩個同事用呢個杯都爆左...你地小心D,特別係比小朋友用
爆咗

瑪瑙宮

Jessietai 發表於 14-11-1 00:15
我成功做到豆付花,
唔知係咪攪得太多下先蓋上
啲花好爛
攪幾下就夠架喇, 驚生粉石膏水沉底咋

瑪瑙宮

newspaperhang 發表於 14-11-1 23:07
妹妹壺焗既蘋果雪耳無花果
好清潤

瑪瑙宮

temilyt 發表於 14-11-6 23:34
其實說明書有寫唔建議食物放超過 6-8 小時
因為焗太長時間有可能令食物產生化學變化
釋放氣體, 令壺內 “谷 ...
哦, 原來谷氣爆開

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 hallonatalie 於 14-10-20 發

原帖由 binbin仔 於 15-11-09 發表
琴晚試過呢個杯,唔得呀,焗咗2個鐘,米都好似未完全林😔
點樣唔得 ?

有無用熱水暖杯, 然後煮滾米水先倒入杯焗 ??

瑪瑙宮

binbin仔 發表於 15-11-13 19:17
兩樣都有呀
吓, 用個保溫杯試大滾水 keep warm 幾耐 test 下先

首頁

尾頁

跳至