自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

每個人對每件事的感受和反應會跟個人的性格和對該件事的投入程度要有所不同。

樓主明顯是一個會為達到目標而不斷努力的人,而對爭取成績贏電腦的目標上投入了全部心力。這雀躍難免令樓主將事情和身邊的人分享,當事情不能兌現時,壓力加倍。一方面抱怨原來自己信任的父母為何不守信用,而據自己理解,他們是有能力辦到的。另一方面又要隱瞞自己的"不幸"怕被别人將自己這事當作笑柄。 當時的痛苦確令樓主對人失去信心,亦影響樓主做事的動力。從樓主字行間的表達知道你至令仍未釋懷。

想必事情已過去至少五年了,難道要因這陰影延續下去,影響人際關係、情緒,甚至對自己下一代的教育。因你會不知不覺間將自己的思想貫輸給小孩,又或相反過度給予(與父母相反)… 你想將别人的錯誤來懲罰你自己嗎? 要走出陰影,惟有原諒與溝通。

忘記别人的錯很難,只有原諒才是化解的方法。不要去找出當時父母為何爽約的原因,就當是順口開河也好,後悔肉痛也好,這已不再重要,只要你選擇原諒。修補關係令自己的家庭生活空間擴大,多點溝通,你與父母的關係都會看在小孩的眼,為自己為下一代,現在應該放下了。

你看上面有幾個jm都有類似經歷,你並不孤單啊!
del by bk

大宅

mmmo 發表於 17-7-18 07:40
屋企重男輕女,以前媽媽留飯等我收工返去食,如果哥哥突然取消活動要返去食,咁我既飯就會冇左。事前冇人通 ...

我明白你果種不被尊重的惑覺,你唔再返去食嘅做法都正常嘅,但好奇怪,到大個嘅時候,個仔通常唔黐家,D女反而會照顧返老豆老母,好諷刺
del by bk

大宅

20020116 發表於 17-7-18 08:24

我唔係話樓主父母冇做錯,我自己本身都好重視對仔女承諾, ...

所以樓主先需要開導,需要協助。
用同理心去聆聽係好重要的
del by bk

大宅

二小姐 發表於 17-7-18 08:56
我中學時,未有版權呢回事,每月5,15,25日要交班會費/影印費。

我每次問阿媽要,佢就要我問老豆要,我老 ...

你好堅强

del by bk

大宅

mmmo 發表於 17-7-18 09:16
係架,現在結果同好多年前都一樣。
現在有能力了便帶他們去吃喝玩樂,但佢個仔就同外父外母吃喝玩樂。
低 ...

所以呢個世代生女就多個仔,生仔就幫人養老公
del by bk

大宅

二小姐 發表於 17-7-18 11:47
對我影响真好大,第一,好憎老豆,佢成日賭馬買6合彩,根本不缺那每月15元。第二,佢掟錢俾我掟左一年。我 ...

對唔住都講句,你老豆真係人之患,非特唔教仲唔想養,你同你媽媽其實都係受害者…
佢哋夫妻關係好嗎?有無仔?會唔會專登揾你出氣?
del by bk

大宅

二小姐 發表於 17-7-18 14:40
夫妻關係ok
無仔
應該不是出氣卦

咁應該係賭仔性格,你媽媽就係D中國傳統婦女啦,無計
del by bk

首頁

尾頁

跳至