自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Kaoru.Lavender 發表於 22-2-15 13:37
加拿大好多細路打了
同香港一樣打成人復必泰的三分一

聽咗個疫苗顧問嘅talk,香港跟咗英國off label use 咁打bnt ,佢話好多藥物未有身兒童版都會off label use,不是好特別嘅事,同埋打大脾、比外國隔耐啲打第二劑,可防心肌、心包炎。

我家成人打bnt ,要外出保護力強啲,細路唔出街,將會打科興,防重症。

公爵府

青青河邊草 發表於 22-2-25 08:10
其實外國自己都係超多人感染,而bnt聲稱自己抗體高,八九成,你點睇咁高抗體水平引致咁高感染率?
...

因為中和抗體幾個月就冇,而且有抗體中咗症狀應該較輕微,就好似打水痘針,打咗都會中水痘,但由幾百粒減到十幾粒。

俾我再揀,我都會繼續選bnt,打完第三針,我下星期抗體去到最高峰,希望中和到,幫到唔會帶毒返屋企,保護小朋友。其實我回頭望幫小朋友打科興唔知正唔正確,如果最終都中招,我諗我可能會後悔。

公爵府

青青河邊草 發表於 22-2-25 08:38
所以你覺得小朋友打bnt就唔會中招?
症狀較輕微係咪真係同抗體多少有關係?
...

中和抗體,有機會令身體唔中招,
T cell activate 得,已中招,但身體有能力打病毒,令症狀輕啲,所以防重症。

科興5月應該出omicron 疫苗,可惜爆得太勁,唔係都可以等下。

公爵府

yyh08 發表於 22-2-25 08:40

呢度成日推科,唔緊要,我小朋友都打科,但成日推啲復嘅錯誤 ...

冇錯,說得太好

首頁

尾頁

跳至