美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

greentea000 發表於 21-4-19 21:13
京東呢排令我好混亂,唔知點先免運費,有時有運費券都無免。用左運費券就無價保,唯一比淘寶好既優點無埋 ...

你係plus 會員所以有運費卷?我早2個星期果單用左plus 卷都係有得追差價

伯爵府

Elenalan 發表於 21-4-19 22:08
除了打針真係唔知有咩方法

全面遠睇其實唔係好覺萍果肌出事,我連法令紋都明顯比同齡的淺,但近睇就好覺對眼袋同淚溝,如果細細力將萍果肌向上推少少對眼袋同眼肚紋就冇咁覺眼

今晚會第一次試做家用微針,朋友話治魚尾紋好有效

伯爵府

Elenalan 發表於 21-4-20 19:44
家用微針會好痛嗎?

剛痴左,只係頭十零秒用力按入皮膚有少少拮拮地,果種感覺仲mild 過用Clinique 7 day scrub
不過我冇諗過應該要刷完牙先痴,左邊痴得太近咀角,一路刷一路睇住塊膠嘅邊鬆鬆地

伯爵府

greentea000 發表於 21-4-19 21:25
我係首頁見到有集運券拎,就入去有咩拎咩,埋單之前先知有無減免。時有時無,好神奇,唔似之前一個原則買 ...

好似改左1.5kg以上就要比運費
我砌來砌去2xx蚊貨,不論送上門定自提都係1.2kg免運費1.7kg就加3蚊
以前就算4、5kg 自提從未試過要比運費

伯爵府

茶,Oncur 枝CE ferulic serum 你有咩用後感?佢應該係我用過咁多vc 中最乾爽同吸收得最快,亦係唯一一枝同我用緊嘅幾枝sunscreen 完全不搓泥
好啱我中性皮膚春夏用

伯爵府

greentea000 發表於 21-5-10 09:32
我啱啱星期六、日同大小姐2人用完1支5g安修澤CE精華,的確快吸收又乾爽,顏色仲完全透明,同aupres烈日、 ...

我對成份冇深究,主要以季節溫度濕度去決定用邊枝,Vichy 只可以秋冬用,Oncur 相反我估只可春夏用,c recover 暫時係唯一四季都係可以用到
我只早上搽面一枝用到7-8日,面防晒atomy/vichy/proya/anessa邊枝順手搽邊枝或跟天氣,頸晚搽vc+pigment white
Pigment while 又係同所有防晒都搓泥,用埋手上存貨以後都唔會嘅再買

伯爵府

greentea000 發表於 21-5-10 11:19
oncur cef 對我拮拮地既刺激性比vichy c15少好多,估計ph值比vichy c15高,左旋C滲透率比vichy c15低。不 ...

Vichy 我完咗唔拮
暫時喺呢個post 跟住用過會拮嘅只有obagi. 1.0 retinol

我今朝好認真跟足做家用peeling之後再搽Oncur, 發覺吸收好好多皮膚好軟熟但不油,有少似冬天用vichy 的膚感

伯爵府

greentea000 發表於 21-5-12 09:20
咁你會唔會進階ph3.0以下左旋C?
始終左旋C效果同透皮率成正比例,越酸透皮率越高。
...

暫時會回購嘅有秋冬的vichy, 春夏的Oncur,一年四季都用到的c recover
我冇理咩ph 總之膚感好易吸收就得,最重要係價錢合理

伯爵府

greentea000 發表於 21-6-6 01:40
咁你手腳同你女游水全身咁大面積用咩卸防曬霜?

我等京東花西子30片返貨,其實淘寶我都砌到好價只係嫌重 ...

我今年剛發現手臂出左d小班點,而家就算全日大部份時間室內都搽防晒、lunch 後會補一次
我對手冇特登卸防曬,只係沖涼時用paper mask 果張網紙+shower gel 去捽順便當去死皮

伯爵府

greentea000 發表於 21-6-6 23:58
我3月終於忍唔住又全屋貼防曬膜,只計受惠10個月既話,每人每個月成本$300。
...

防曬貼只有效10個月?咁計落都幾貴
貼左後會影響室內自然光線同望室外會冇咁清晰嗎?

我發現有遮陰的泳池水也會另皮膚變黑
我會所泳池只有中午前曬到太陽,下午完全比d樓遮晒,試過下午同夜晚去游水,過2日都見到冇泳衣部位黑左少少

伯爵府

candycakee 發表於 21-6-11 18:44
我都買左防曬隔熱貼貼房
但唔係3m
志在降2-3度溫度

印象中你用過Vichy ampoules, 同c15比邊隻潤d?開時會唔有玻璃碎?睇左YouTube 感覺上用起上嚟比較麻煩
c15春天開始我已經停用而家仲有一枝留返冬天用

伯爵府

candycakee 發表於 21-6-12 15:44
試過有一次有玻璃碎
方便黎講一定係C15
潤差唔多

京東349 /60枝,我見咁平終於入手
D comment 有人話乾有人話黏,high到衫會染色
我諗緊晚用面同頸,一次一枝,要換個深色枕頭套

伯爵府

bbbchoco 發表於 21-6-12 16:51
我都吾覺有染到衫,可能無留意
每次用完 vichy c15 /安瓶,塊面會比較乾

你皮膚係咪算好乾?我中性,只有秋冬先用到c15,ampoules 都估夏天夜晚開左冷氣先得

伯爵府

greentea000 發表於 21-6-9 00:41
3M香港官網有唔同透光率防曬膜效果圖睇,我揾指定承辦商貼Prestige 70,對我西斜屋陽光過分刺眼好有改善。 ...

向西樓如果貼左冬天時會唔會覺得屋入面凍好多?
我向東南,夏天7am已經曬到正連早餐都唔想食,11am後已經冇太陽入屋,最難頂係朝早呢幾個鐘
相返,冬天太陽入屋到差唔多2pm,成間屋好暖和,好多時落到街冇太陽曬到先發覺著唔夠衫

伯爵府

candycakee 發表於 21-6-13 09:53
我廳向東南真係如你所言
朝早曬到火爐咁
但廳我只用柔紗簾保私隱

你打算用邊隻遮光貼?我廚房向西北,有一隻4x5尺大窗,下午2pm後曝晒到我睜唔開眼。東南嘅唔打算貼,但係西北呢隻窗要攪攪佢

伯爵府

greentea000 發表於 21-6-12 23:20
貼左防曬膜冬天按比例當然會凍些小,又唔至於凍好多,冬天陽光都無咁熾熱猛烈。
我間西斜屋夏天曬到正,貼 ...

我想淘反黎自己貼廚房,有冇邊間用過可以推介?

伯爵府

candycakee 發表於 21-6-12 16:21
無咁嚴重
我唔覺有染到衫
除非你著白色

剛收貨,4/2023到期

伯爵府

greentea000 發表於 21-6-16 16:46
睇完一圈,仍然只得uniqlo同ohsunny符合我要求,唔使心多多!

今日見到Uniqlo 女裝防晒衣特價$99

伯爵府

greentea000 發表於 21-6-16 17:45
之前520買左幾個保溫箱放公司車上用,貪佢有溫度顯示,香港唔見呢種款式。

呢啲保溫箱要唔要插電?如何制冷?我上年淘左個小雪櫃一年就壞左,而家又放返廚房個大雪櫃

伯爵府

Ruby紅寶石 發表於 21-6-19 14:09
大家有用過這隻產品嗎?和V15否沒有咁刺激?

我今次618都淘左,暫時唔覺刺激,不過我連Vichy c15都唔覺刺激
係最大問題每次倒出黎好容易整到兩隻手都係精華

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊