懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我真係有感而發, 長篇左D唔好意思, 但我想同各位jm講下發生咩事先...

事源我選擇左在政府生, 一直都打算餵人奶俾阿b, 所以一心都係選擇順產的, 我一直都很感恩阿b和我都平安健康咁一齊, 一直都係無特別所以都在湖康健康院做產檢(我在tmh生), 一路都相信健康院的姑娘及醫生. 之後到28w後, 湖康健康院開始每四週改至每二週檢查一次, 我見每兩星期都檢查一次同埋我每日都有習慣數住阿b的胎動, 亦都達標, 所以就打算推遲d到37w後再自己去私+做產檢啦, 期間就depend on健康院的檢查.

有喺健康院檢查的jm, 都知道健康院檢查每次都係自助磅重, 量血壓及驗尿; 之後就係姑娘摸肚和聽心跳, 然後就約下次產檢日期就拜拜啦. 由28w開始, 我每次檢查摸肚都會問姑娘阿b轉左頭未, 姑娘都話阿b"轉左頭"、"好似轉左頭"、"應該轉左頭"等的答案, 直到我35w+去健康院做b鏈檢查, 當日亦係做產檢的仲要係見醫生做, 醫生都係摸肚和聽阿b心跳, 醫生話阿b轉左頭. 咁我一直都相信阿b係轉左頭的, 我去健康院檢查, 姑娘和醫生不少於四次同我講話阿b已經轉左頭仔, 我用相信的心態去信任康健院為我所做的檢查, 包括佢地話阿b已經轉左頭仔. 來臨我將會在5月10日開始放產假, 咁我就貼埋心水等放產假等阿B出世.

到左36w, 唔知點解我成日都心不在焉, 成日都覺得個胸骨雞心位成日頂住晒, 第六靈感話我知如果係阿b雙腳應該唔會咁頂同咁硬, 所以我就打去俾c+醫生去做產檢, 36w4d(即昨天)我去做產檢, 照超聲波時我問醫生阿b臍帶有無cool住阿b, 點知醫生答我"bb係上面都未轉頭仔", 個一刻我晴天霹靂mg:" />阿b竟然未轉頭仔, 但係健康院姑娘+醫生每次摸肚都話阿b轉左頭仔, 玩咩!!!!!! 咁我再問醫生阿b轉頭仔機會大唔大, 醫生好好人, 佢好決絕咁答我, "你依家36w4, 阿b已經有3kg, 我可以話你知阿b轉頭仔的機會係0" 其實我都感謝楊醫生咁坦白話我知, 唔俾假希望我, 唔似健康院d姑娘咁, 每次問轉左頭仔未, 都加d"應該", "好似"尼d助語詞.

一直打算順產的我終於夢碎, 為左阿b我將會捱一刀, 係搭西鐵返屋企途中, 我係度諗點解阿b咁百厭豬唔轉頭仔 但係諗諗下, 已經係事實惟有接受, 或者應該向好方面咁諗, 依家知道阿b未轉頭, 好過只相信健康院的答案, 以為轉左到時一定要我順產的, 去到tmh痛我十幾個鐘先知未轉頭仔再推我開刀仲大鑊, 起碼依家我仲有時間plan開刀後要怎樣餵人奶和坐月

所以我真係好衷心同各位jm講聲, 如果在政府生, 真係唔好只係依賴健康院的產檢, 一定一定要在37w後點都去c+檢查一次, 懷孕到左最後階段, 尼d錢真係唔慳得mouth:mouth:" />

男爵府

回覆 南天白雲 的帖子

真係唔好信健康院d姑娘, 摸肚真係信唔過

男爵府

回覆 mgm00 的帖子

懷孕初期及中期都有去私+睇, 對上一次去睇c+係27w, 果時阿b仲未轉頭, 到左28w左右, 有一日我覺得個肚好墮同埋恥骨位會好酸, 咁arm又去健康院檢查, 姑娘同我講阿b轉左頭仔, 我都相信的, 因為果幾日的感覺真係好唔同, 好明顥下面位置墮d, 所以無特別再睇c+, 打算等35w後再約c+睇.

我只能話自己...信錯健康院

男爵府

回覆 mgm00 的帖子

真係信唔過,摸中左都係撞彩,健康院根本就要有超聲波儀器,摸肚邊信得過呀,仲要摸足四次以上都話轉左,我先咁怒對健康院咁失望呀!

男爵府

回覆 AliceCbaby 的帖子

我諗生之前佢地都會照一次的!

唉, 依家知道左阿B未轉頭仔, 仲有D手尾要搞, 明天我要打去健康院問問可以點安排, 因為我已經37W了, 要安排開刀生都要睇TMH有無期呢.

男爵府

babybeauty 發表於 12-5-1 17:52
樓主,

想問BB會係幾時開始轉頭? 到幾時開始CHECK私家比較好? 因為我上一次CHECK私家時已經係27周,依家31周 ...

通常都係28W開始轉頭的, 但係早轉頭都有機會轉番上去, 所以到36W後先會confirm係唔係真係轉左, 轉左就轉左, 未轉就唔會轉, 因為阿b已經大, 個肚會位俾阿b轉.

未轉頭要安排開刀生的, 因為胎位不正, 順產唔到, 但係tmh一定要37w後confirm未轉頭先會安排開刀, 我昨日去產檢係36w4d, 明天我打去健康院同姑娘講都係搏下佢地會唔會咁衰到連2日都堅持, 因為我阿b頭仔已經去到38w了, 依家重3kg添, 所以c+俾左三張超聲波相我同寫左幾隻字話阿b未轉頭同轉頭機會不大, 叫我攞去俾tmh作安排囉.

如果你35w檢查時若bb未轉頭, tmh及健康院會堅持睇多陣的, 最好等多1w, 到左36w後去c+檢查睇下阿b轉左頭未, touchwood如果未轉, 都可以有得同tmh商量和安排開刀日期.

祝你bb乖乖轉左頭, 咁你可以順產唔駛捱一刀呢.

男爵府

AlvinMom 發表於 12-5-1 17:52
我都係湖康產檢,問題同你一樣refer 去TMH follow up. 健康院姑娘&医生都摸錯肚,皆因呀b 個頭大過pat pat, ...

哈哈, 我昨天睇c+醫生時佢都摸我個肚, c+都係度笑話如果真係摸下就知就好lu, 一照超聲波咩都現形了.
你都好呀, 起碼依家refer去tmh, tmh有超聲波機真係咩都睇清睇楚. 我同你剛剛相反, 健康院姑娘和醫生摸你肚話你阿b未轉頭, 所以先refer你去tmh再check; 而我就係健康院姑娘和醫生話我阿b轉左頭, 由得我等生, 到時痛我十幾個鐘先落產房check才發現胎位不正推我開刀仲大鑊

所以我明天都要打去湖康健康院問姑娘可以點安排, 如果再拖到下個星期產檢先問, 計LMP已經38W, 但昨天c+ check話阿b已經38w了, 拖多一個星期就39w啦.

祝你順產順利, 你和bb都平安健康, 加油呀, jm

男爵府

zikeemaggie 發表於 12-5-1 17:54
我都一路冇特定時間去私家睇,只係初期去睇吓阿b嘅生長情況,但完來健康院係咁靠唔住架,好在有你提 ...

係呀, 我真係好衷心同各位jm講一聲, 真係唔好慳個幾百蚊, 去到37w後點都check多次呀. 有d jm去醫院做產檢, 有得照下聲波都好d, 起碼知道bb情況, 如果只係去健康院, 佢地無超聲波機的, 咩都係靠估靠摸

男爵府

kklemon 發表於 12-5-1 18:40
我第一胎的情況都好似你咁,37W前都係去政府到做產檢,一直都話阿囡個頭已轉下,到咗37W突然心血來潮去睇私家, ...

如果佢叫我去推肚, 我一定唔會答應mouth:

昨天我去c+產檢, c+醫生話我阿b頭仔已經去到38w, 重3kg, 而且我肚細, 醫生好風趣咁話"你成個肚都係bb", 我都有問過佢推肚得唔得, c+同我講推肚有風險, 同埋我個肚已經無位俾bb, 我望住超聲波部機, 醫生開4d俾我睇, 阿b手仔要屈住, 我見佢好似好迫, 住緊蝸居咁

男爵府

best-horse 發表於 12-5-1 17:56
其實健康院同e院應該用超聲波照B先係呀~成日估估吓....一睇起碼都睇到會唔會臍帶繞頸,有無掉頭等情況嘛! :n ...

係呀, 健康院都有一位醫生駐院, 點解唔可以有一部超聲波機呢. 經歷過今次件事, 我會寫信俾特首辦, 根本無可能無超聲波機的, 香港又唔係好多間健康院, 每間健康院加部機要幾錢wor, 唉!

男爵府

引用:所以必須去私家診所照超聲波,摸肚!?五、

原帖由 天使CHUBB 於 12-05-01 發表
所以必須去私家診所照超聲波,摸肚!?五、六十年代咩
未係! 我阿媽生我時係摸肚和聽心跳,到今時今日我生阿B都係摸肚和聽心跳,根本無進步到!

男爵府

回覆 iamlazy 的帖子

係呀, bingo!

我住屯門區, 唔想下下都走到九龍產檢, 屯門又無咩好的婦科醫生, 所以去元朗睇囉! 我覺得楊醫生唔錯, 細心同部機都新, 起碼可以睇4d嘛 加上楊醫生好體諒孕婦的, 我次次下午先去產檢佢都會寫一日假紙俾我.

男爵府

係呀, bingo!

我住屯門區, 唔想下下都走到九龍產檢, 屯門又無咩好的婦科醫生, 所以去元朗睇囉! 我覺得楊醫生唔錯, 細心同部機都新, 起碼可以睇4d嘛 加上楊醫生好體諒孕婦的, 我次次下午先去產檢佢都會寫一日假紙俾我.

男爵府

係呀, bingo!

男爵府

babybeauty 發表於 12-5-1 18:33
回覆 idykawaii 的帖子

謝謝你詳細的回覆.

babybeauty, 我今早打左電話去湖康健康院同佢地講左我的情況俾佢知, 剛巧逢星期三下午有產前檢查, 佢地叫左我今日下午返去湖康健康院見左醫生先, 唔駛等到原定下星期的產險先去. 我諗36w後在c+產檢若發現阿b未轉頭仔或有咩異樣, 佢地都會接受的.

男爵府

回覆 回覆:easyahk的帖子

我今日打左電話問了,佢地叫我今日下午去返健康院見左醫生先,再決定下一步點做.

男爵府

Franceschingyi 發表於 12-5-4 14:07
我係瑪麗做產檢,而且係孖,但每次產檢,除佐等足三個鐘外,見醫生都係五分鐘,一様只係摸肚丶度肚、同聽心 ...

係呀, 我都同意你陀住孖b, 咁辛苦去QE等三個鐘做不足五分鐘的無謂產檢, 加上又係個醫生SUGGEST你唔需要去, 我覺得休息下去私家睇仲好呢.

我果日攞住私家封信去健康院俾醫生睇, 因為我一直去健康院檢查姑娘及醫生都無我阿B轉左頭仔, 點知我去私家檢查照超聲波時一睇已知阿B無轉頭, 健康院見到私家封信及超聲波相, 立即寫紙我即去TMH, 我去到TMH再由醫生超聲波再確認阿B無轉頭後, 俾期我38w4要開刀生了. 如果唔係私家醫生有mon住我的情況知道阿b無轉頭叫我立即有幾快得幾快去TMH, 我諗到我生時佢地實要我順產痛足十幾粒鐘後先知胎位不正, 先推我去開刀仲麻煩呢, 起碼依家安心D知道無轉頭後會幾時開刀生, 好過到時臨急抱佛腳呢.

所以私家產檢真係唔好慳, 慳咩都好, 慳孕婦按摩或慳大肚相都好, 都千其唔好慳私家產檢D錢呢.

政府摸頭, 又邊會信得過呢<---親身經歷mouth:

男爵府

回覆 回覆:pollyin的帖子

政府就係咁麻煩,成日都話好小事,臍帶cool頸都唔理

首頁

尾頁

跳至