自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

CingLee 發表於 24-3-21 00:49
好明顯你小朋友有 自閉症譜系障礙

需要專業評估 立即去搵專科評估

你都好厲害,連位小朋友都未見過就識得網上睇症

男爵府

回覆樓主:

講返正經野
從文字我感覺到樓主好愛自己小朋友
我都認同各位JM 講先做評估無壞既

但係我想講一個8歲既小朋友,尤其男仔,活潑、坐唔定同多嘴係正常既,如果佢係外國讀書老師未必會投訴(除非好嚴重影響課堂運作啦)

只不過係香港學習就要長時間坐定定唔多嘴先叫乖,做家長只可以攞返個平衡

我希望樓主係平衡學校要求既同時,可以盡量俾佢保留自己個性,俾佢繼續享受閱讀,做個喜歡思考發問既孩子

男爵府

回覆樓主:

另外,如果你想佢多運動,不如唔好幫佢報班啦
一個好動既小朋友未必鍾意咁多指令,上運動班要跟教練指示去做,佢當然唔會鍾意
不如每日帶佢去公園或者陪佢跑步玩半個鐘發洩佢精力仲好

男爵府

lukelukeu 發表於 24-3-21 05:03
我記得我仔大約5_6歲返qe覆診,唔係t8果度,果個心理學家同我講,話我仔如果生活響外國完全無問題,唔會比 ...

其實我係外國生活先有咁深感受

我仔有輕微Attention Deficit 係香港醫生有開藥俾佢,但佢黎到呢度完全唔洗食藥仲成績好好老師又好欣賞佢

最重要係佢享受學習,好積極做功課,往往係做多過老師要求既standard,唔洗催逼佢會自動自覺埋檯溫書做功課

睇住佢呢幾年既改變,我覺得陪佢黎讀書既決定非常值得

男爵府

monster098 發表於 24-3-21 07:40
多謝你,同埋之前嘅回覆 我其實好心痛佢
我本身打咗好多字想覆你,但係我撳錯掣搞到冇咗d內容 ...

醫生話要食藥個陣,佢有同我講有ADHD 既小朋友就好似一部收唔清既收音機,佢接收到既信號好亂,食藥係幫佢tune 返正個台。

佢提我唔可以凈係返學先食,因
為人會係生活中任何時候(無論係正規學習或者玩既時候)都會學習同接收資訊

個陣佢個人係學校無成功感、完全無自信(因為搞唔掂學校既野),所以我無諗咁多就俾佢食,因為佢食藥後個人做野會順好多。

我明白你會擔心藥物副作用,但我個刻好想佢有成功感有返自信。你唔需要認同我,但我認為呢個觀點都值得參考。

男爵府

monster098 發表於 24-3-21 07:40
多謝你,同埋之前嘅回覆 我其實好心痛佢
我本身打咗好多字想覆你,但係我撳錯掣搞到冇咗d內容 ...

其實如果佢真係有需要,你可以俾佢試食藥一段時期先,睇下有無幫助,佢地大d有機會唔洗再食。

而且你覺得無用可以隨時停,唔洗太擔心。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊