自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

來緊暑假有二星期大假,想帶媽媽去見識一下世界。佢辛苦左咁多年,身兼父職,而家到我們出來返工賺錢,好想帶佢去享受下,開心下。佢唔識英文,出外一定要跟著佢。認路一般。
各位jm,有沒有咩好介紹?而且地方要適合小朋友(2個細過五歲)

大宅

引用:幾多個人一齊去先?如果又要自己帶老帶幼,

原帖由 綠荳媽媽 於 16-01-14 發表
幾多個人一齊去先?如果又要自己帶老帶幼,就好多地方都好難喎。一係跟團

...
我同c6兩個帶,佢識揸車

大宅

回覆:yokulami 的帖子

台灣日本我都有諗過,但我就唔知點解覺得無咩興趣咁 (唔好意思)

我媽之前提過想去d講英文的地方(佢一d都唔崇洋,只是因為我同c6識講英文,又識揸車。佢覺得可以真是去d佢一個人唔會去的地方去見下世面)

大宅

回覆:綠荳媽媽 的帖子

佢之前跟社區中心去過。
謝謝你的提議

大宅

回覆:想帶媽媽去旅行,去邊好?

其實我都覺得自己好矛盾。好想帶媽咪去d遠的地方見識下,但自己又有兩個細小朋友帶著。我一諗起咁樣去旅行會好辛苦

但我又覺得媽咪好似老得好快。以前佢仲好青春(小時候的印象),但睇番呢一兩年特別覺得老左好多,我都唔知有沒有機會比佢享下福。而且佢教育水平低,小時候無得讀書,要返工賺錢養家。佢覺得如果仔女唔帶佢去,佢就唔識去。
總之,我都唔知點咁

大宅

回覆:judy_0811 的帖子

唔好意思,其實老人家想去旅行的心態係想去見下世面,我應該點plan行程好?每日有節目好定hae 遊好?

大宅

引用:既然咁長假期,不如去澳洲?直飛過去8+個鐘

原帖由 sfmeow 於 16-01-14 發表
既然咁長假期,不如去澳洲?直飛過去8 個鐘,無飛美國英國咁耐,先跟團玩幾日,再 stay behind 租車玩。或 ...
澳洲有沒有邊個城市好介紹?因為七八月果邊係冬天,驚凍同日照時間短

大宅

引用:Quote:原帖由+judy_0811+於+16-01-14+發表

原帖由 sfmeow 於 16-01-15 發表
我同我父母去旅行係 hea 遊,因為佢地旅行多過我。如果少出國,我諗會鍾意有人講解下風土民情,睇下風景同 ...
美國東岸好似好正
但內陸機容易book 嗎?有沒有邊間廉價航空介紹?

大宅

引用:有大有細一定跟團,美國歐洲澳洲老人家會開

原帖由 Jnam 於 16-01-15 發表
有大有細一定跟團,美國歐洲澳洲老人家會開心啲,就係去時麻麻地,日後可以跟朋友哂佢地一定鍾意。不過帶小 ...
Exactly
我都覺得如果帶媽咪去美國歐洲澳洲佢會開心d,因為可以同朋友講起自己去過呢d地方,同埋佢自己唔會去到的。

大宅

回覆:想帶媽媽去旅行,去邊好?

我同屋企人(兄弟姊妹)都傾過去邊,佢地大致都覺得去澳洲好。因為飛行時數合理,又夠遠(可以滿足媽咪見識下世界的諗法)。而且最近澳元平,應該埋單唔會太貴(諗住自由行)

最後,衷心多謝各位jm的寶貴意見。將來去完旅行,一定開post share

大宅

引用:郵輪係個好選擇。乜都假最緊要映多d相俾佢

原帖由 canies 於 16-01-15 發表
郵輪係個好選擇。

乜都假最緊要映多d相俾佢係親戚朋友面前晒下。
呢個好緊要。一定要比佢覺得好有面,在親戚朋友面前晒

大宅

引用:你媽咪想去邊就去邊 +

原帖由 csnkennis 於 16-01-15 發表
你媽咪想去邊就去邊
我媽係典型中國女性,佢唔會講自己想點,口話無所謂,但事實上唔係。想仔女估中佢諗咩

大宅

引用:Quote:Mrs.Kangaroo+發表於+16-1-16+08:32+

原帖由 lalalumlum 於 16-01-16 發表
我一家上年暑假去咗十日,到依家時不時回憶下,尤其睇鯨魚,真係好難忘,條鯨魚近距離與自己有眼神交流(我 ...
睇鯨魚真係好難忘:good:,你們join local tour 定跟團?在Brisbane and Gold Coast有得睇?

首頁

尾頁

跳至