自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我一心帶哂全家去旅行,比姐姐自己揀去唔去,姐姐唔去的話我叫親戚一齊去幫手照顧小朋友,點知2個姐也話想在回菲之前去旅行。

早機,之前一晚已經千叮萬囑早d瞓,及朝早又好凍要著多件衫。年輕的菲姐向來又串又自我,晚晚玩手機直到3、4 點。終於去到機場,佢已經好呆滯,慢十拍才有反應。上到機,佢話好凍,好暈,黑晒面,我叫空姐比 3 張毯、多杯熱水、我比埋我件䄛佢,佢個樣白晒。後來驚動空姐,問機上有冇醫生。

然後菲姐要平躺,保暖,即時食藥揸油。

我同年輕大的菲姐,2個湊 4細 1 菲姐,細菲姐一時嘔一時暈又話頭痛。落機時還要用輪椅推。

我唔知點形容,2個大人推住1架輪椅及湊4個係有幾狼狽。我同大菲姐也忍不住話細菲,佢討厭在話唔聽,衫唔穿覺唔瞓。懶、黑面。

去到酒店,話 700 尺的房( 兩個菲姐瞓)just ok . 命令我叫碗粥比佢,黑面攤上床。所有settle down 的工作我和大菲姐做。

還好大菲姐幫到手。

我強烈建議,如果 30 幾也未出過國未打過工的菲姐,唔好要!佢哋叫做 mammy girl , 在佢哋家鄉係手怛,乜都唔識做。

侯爵府

回覆:我以後不會帶姐姐去旅行

有心打工的好細個就出門,不會 30 幾第一次。請呢個細菲,佢斷了一個mam, 我已經好包容,佢整唔見我好多嘢、也爛好多廚具、3 個燙斗、5個蓋、玻璃爐面花曬、個女跌5 次(歲幾識行之後),車也花埋,叫佢抹車,竟然只抹車頭

丫雅    發表於 16-2-16 14:20

侯爵府

引用:回覆+ope+的帖子「年輕菲姐姐又串又自我+」

原帖由 tester5 於 16-02-15 發表
回覆 ope 的帖子

「年輕菲姐姐又串又自我 」一早就唔應該帶佢去,邊有人旅行帶黑面神架? ...
佢睇到小朋友及拎嘢。但今次我還要湊埋佢。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+ope+於+16-02-15+發表我一心

原帖由 咸蛋三寶飯 於 16-02-15 發表
佢以為自己真係去緊旅行。
佢今年9 月走。我想返香港叫佢即走。

侯爵府

引用:真的貼錢請佢去旅行仲服侍埋佢,寧願請親戚

原帖由 mei_ 於 16-02-15 發表
真的貼錢請佢去旅行仲服侍埋佢,寧願請親戚去都冇咁嬲
但叫親戚去不能叫人拎嘢。始終姐姐我還可以叫佢做,平時佢黑面但還是要做。

今次佢話暈我才要湊多個。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+ope+於+16-02-15+發表我一心

原帖由 cattz288 於 16-02-15 發表
平時都唔聽話,真係唔應該帶佢去喇
我們一家出門,起碼三個大喼,Bb 車,冇人拎嘢,直情唔駛去

侯爵府

引用:Quote:ope+發表於+16-2-15+23:34+有心打工

原帖由 方方媽媽 於 16-02-15 發表
真心唔明,做野做得咁差,你唔炒佢不特止,佢請埋佢去旅行
佢有優點。冇打過細路、冇在我家拍淫照、冇搞細路。

我已經唔敢再試。佢未賤到打細路我還可以忍。

greenpea    發表於 16-2-16 13:11

侯爵府

引用:個工人平時三、四點先瞓,咁幾點起身工作?

原帖由 missmaymay 於 16-02-15 發表
個工人平時三、四點先瞓,咁幾點起身工作?
7 點半會一個殼咁起身。一樣黑面黑眼圈。

下午佢可能午睡。但我返工不肯定。

侯爵府

引用:回覆+ope+的帖子好似妳似姐姐服侍菲姐多啲

原帖由 jellomama 於 16-02-15 發表
回覆 ope 的帖子

好似妳似姐姐服侍菲姐多啲喎!
不是。佢哋在我屋企,講過佢哋前僱主在中東和大陸間屋 3000-5000 尺。來到問我,我成間屋係咪只係廚房?

呢d串菲,識就笑死,唔識比佢嚇死。佢拋我時我大返佢。叫佢返前僱主度做。

侯爵府

引用:呢d垃圾工人,一早應該炒,起碼你仲有另一

原帖由 conniemar 於 16-02-15 發表
呢d垃圾工人,一早應該炒,起碼你仲有另一個backup. 仲要忍到9月,noway
佢兩個遠房親戚。但大菲也多次出聲話細菲。

細菲係似小學雞晤識大體咁,例如點我去買早餐比佢,我即時比錢叫佢自己去買,買埋比我,佢才醒一醒。

佢前僱主是內地人,叫 Wei qi. 姓魏,或者倪。那僱主真叻,用 3 個月已經叫細菲走。

jenniecatcat    發表於 16-2-17 01:12

侯爵府

引用:Quote:ope+發表於+16-2-15+23:34+有心打工

原帖由 Tuscany 於 16-02-15 發表
嘩你咁都忍佢仲服侍返佢轉頭你真好人士
當時佢個款好似 ewiwana 咁,又話行唔到,呼吸唔到,但食飯時食得多又快。唔知係乜嘢病。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+ope+於+16-02-15+發表佢今年9

原帖由 咸蛋三寶飯 於 16-02-16 發表
送佢走啦,無謂俾佢完約。
好提議,用到 8 月先叫佢走,等佢唔夠 2 年,呢d人,比佢做夠2年,佢對下個 mam 仲串。

咸蛋三寶飯    發表於 16-2-16 00:14

侯爵府

引用:其實香港僱主實在不應過分容忍這些賤菲,以

原帖由 Moonlight819 於 16-02-16 發表
其實香港僱主實在不應過分容忍這些賤菲,以至縱容到太多垃圾公主工人!

...
我用過7 個,有菲有印,有人見我大肚來20 幾天,撞牆話 homesick , 有印來了之後我全家睇了 10 幾次醫生入幾次醫院。

呢個細菲,黑面,小兒科了。當然也令人好嬲。但我無限放大的優點,令自己好過d。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+方方媽媽+於+16-02-15+發表真

原帖由 bb060908 於 16-02-16 發表
我也不明白樓主嘅心態,做每件事都自尋煩惱
大菲算是頂班級,細菲是大菲親戚大菲介紹來的。

如果我炒細菲,大菲也即走。否則我一年幾前已即炒細菲。

我不能一時三刻無曬姐姐。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+creambb+於+16-02-16+發表有d

原帖由 Cheddar85ang 於 16-02-16 發表
係,而且有時唔係怕炒就炒,炒佢又要駛一筆、又要無人用,又要怕下一個更衰

...
返工媽有返工媽的難處。

大菲是好幫到手,細菲是她親戚,如我炒細,個大又即走,我唔睇曾面睇佛面。

但細菲越來越不知所謂。

侯爵府

回覆:我以後不會帶姐姐去旅行

大菲 6 月便走了。我返香港後也步處不如一次換兩個。

細菲返港後比以往更黑面,真不想對住佢!

首頁

尾頁

跳至