自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2018復活節勳章

wannahappyday 發表於 20-1-9 23:32
03年已經唔係玩icq, 好似係msn?

當時應該流行梗msn,但我玩過幾次msn,鍾意玩梗icq 其實2邊都有人玩

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

當年剛讀專科畢業,記得做梗馬會電話投注part time,馬會要求員工自簽自願減薪,做野時戴哂口罩用咪套。到出嚟社會做野,搵工差唔多份份工起薪點都係5000-6000,好多同學搵唔番關於學科嘅工,總之有工就做

公爵府

2018復活節勳章

大戶 發表於 20-1-10 08:10
當年聽聞浸大有個學生畢業無工做,走去肯掃街,6000$人工
記得當時公司比人填自願薪金,大學出嚟都只敢填400 ...

當時同學搵到份工開3500,我仲同佢講,3500真係太少,扣埋車錢同飯錢,想剩番個錢都冇

公爵府

2018復活節勳章

大戶 發表於 20-1-10 08:22
我都覺奇,有時啲野係要防範於未然,唔係等發生左就話係嘞!中左嘞!先叫大家勤力洗
所謂懷疑個案係未經証實, ...

當年好多人未有危機意識,所以先冇做防護措施保護自己。唔明當年經歷過嘅人,而家都30+,竟然見到好多媽媽質疑點解要帶口罩,點解要咁緊張,又懷疑人哋嘅動機。係真係假都好,做好防範,唔好比佢有機會發生,好過發生左然後先去補救

公爵府

2018復活節勳章

erumic 發表於 20-1-10 08:31

無咁誇吧,我正正03畢業,係難D揾工,但眼見揾到既都有8~9K

冇誇張,當年自己搵工經歷,都係得5000,好彩試用期後有人工加。老公自己間公司仔,當年請個文員普遍都係5000-6000,一個職位可以收到過百封求職信

公爵府

2018復活節勳章

katrinamama 發表於 20-1-10 08:44
2003後才有雙非及南亞裔人,他們衛生知識比較差
印象中未見過南亞裔人戴口罩
...

你咁講又真係未見過南亞人帶口罩,內地人都會戴,係少d囉,尋日喺街同個內地女人一齊等燈位,咳到甩肺咁,手都唔掩下個口,雖然我有戴口罩,都怕咗佢行遠少少

公爵府

2018復活節勳章

apple~y 發表於 20-1-10 10:05
甘呢度上一代親人60,70年代都係大陸人走落香港生活
包括我父母,自己係中國人確係事實,佢地個代好多自食其 ...

大部份係走落嚟,自己父母都係香港出世,唔會否認自己係中國人,但一直都認同自己係香港人。以前就算大陸人走落嚟,都會自食其力,唔會靠呀公 有時候,我覺得佢哋比香港人更勤力

而家嗰d大部份落到嚟蠶食梗香港資源

公爵府

2018復活節勳章

大力大力 發表於 20-1-10 16:59
在地鐵一有人咳、人人彈開幾米~

行去隔離個車廂有幾難,所以咪要帶口罩保護自己囉,你接受到人地兜口兜面向住你咳?同埋我講梗馬路邊喎,你鍾意吸唔代表我要跟你呀嘛?我冇叫你跟我做法喎

你鍾意嘅大力大力咁吸都冇人阻止你

公爵府

2018復活節勳章

square0906 發表於 20-1-12 12:21
我指當年03年沙士隨時買到口罩,我老公都話好易買

區區唔同,我自己唔覺易買到。等於而家,有d朋友話屈臣氏、百佳都買到口罩,我自己呢區搵左幾個地方最後先搵到有間藥房剛返貨

首頁

尾頁

跳至