母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:分享 - 收奶後重新再餵,到儲了100安冰奶 (2.5個月)

好叻呀, 但你仲有個大b要湊, 咁餵法米忽略左大果個??我又係第一胎餵得唔好, 第二胎都只係全人奶二個月度, 之後要補奶粉, 一日一次奶粉, 阿b 4.5個月了, 我越黎越少奶, 要好似你咁餵法真係要好大恆心乜都唔做幾個禮拜先得, 但我大仔又好痴身, 我怕個女餓親成日補奶粉比佢, 我一路都想再追奶, 唔求儲奶,只希望夠佢食咋。。。4.5個月,想再追奶應該好難了

大宅

回覆:分享 - 收奶後重新再餵,到儲了100安冰奶 (2.5個月)

我都係因為已經第二胎知道自己唔會再生, 唔捨得所以仲吊住條奶命,我已經過左可以追奶既階段, 阿女4.5個月, 我食乜都追唔到多奶, 唯有keep住令佢唔好再跌奶量, 真係好佩服你, 我自從個女出左世, 大仔好痴身, 我反而放多左時間係個仔度, 根本無可能用你個方法追奶。。第一胎餵得差, 第二胎好內疚到2個月已經做唔到全人奶,唯有餵到幾耐得幾耐, 依家一日補一至兩次粉

大宅

引用:回覆 setyawan 的帖子我bb已經5個月啦,但

原帖由 beechanchan 於 15-01-13 發表
回覆 setyawan 的帖子

我bb已經5個月啦,但好後悔無堅持人奶,當時因為俾bb咬損左同各種壓力之下,放棄左. ...
收左幾耐??仲有奶出嗎??

大宅

回覆:TNS102 的帖子

6個月仲追到嗎??我阿b都6個月了, 仲有個大要湊, 2個月開始已經做唔到全人奶, 一日補一餐,後來開始返工仲黎埋m越補越多, 黎m果幾日奶量勁跌, 依家一日泵3次, 只夠佢食1-2餐度, 我好想繼續餵但一黎m就跌得好勁, 阿女又唔鍾意啜

大宅

回覆:beechanchan 的帖子

我諗好難了, bb又唔肯啜,靠泵又唔夠。。你試下比佢試多幾次啜下

大宅

引用:回覆 scytsin 的帖子唉,甘我靠泵可以上奶

原帖由 beechanchan 於 15-01-15 發表
回覆 scytsin 的帖子

唉,甘我靠泵可以上奶嗎? 6個月後我個女開始固體食物,奶量可以無需甘多.....但而家 ...
你可以試下,不過我地已經過左上奶黃金期, 我估要再上返好難。。保持到奶量已經偷笑

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊