自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

MariaTsui 發表於 17-1-31 12:08
如果想知那間小學對sen有支援,做媽媽一定不可以偷懶,要逐間逐間小學打去問,如果有open day,就直接私下 ...
我有試過打電話去學校問,但答我問題既只係一個學校書記,仲要係似無乜能力果隻,簡單如我問佢搭巴士去佢學校應該係咩站落車都答唔倒我,唔通我要寫信去學校問?

大宅

megumiyu 發表於 17-1-31 06:48
咀嚼慢呢樣應該係感統問題,做訓練可改善的,唔好再罰佢冇飯食啦,因為佢都唔想的

...
多謝提醒,請問知唔知邊度有得做感統評估,而機構係可靠可信的?而家唔會咁罰個仔喇,果時係乜方法都試睇下邊樣work

大宅

小manman 發表於 17-1-31 12:41
「我係佢阿媽,我看在眼內係睇倒阿仔同人有啲唔同,奈何身邊所有人都唔認同,包括佢爸爸,甚至認為我因為 ...

我仲要在職單親媽,完全無外家幫。工作上已經好大壓力,阿仔成日有事我要請假已經受盡面色,工人又唔生性,3個月前走完一個,新黎呢個本身做野一無事處,做唔夠2個月又話唔做,最近仲要發現阿仔係自閉症譜系。我一個人真係兼顧唔倒咁多野,唯有要求前夫要幫手,點知佢完全幫唔倒手不特止,仲要出口術下下話阿仔係男家無表現咁差,仲要係度認叻,果下我真係被刺激到失控大罵,果下我真係想俾番個仔佢湊,但我真係唔忍心唔幫個仔,因為如果俾男家湊,佢地一定唔會發現,接受,面對阿仔係有病,佢地一家人最興認叻,最叻講"細路仔係咁架啦","細路仔唔頑皮你先驚"

其實我懷疑我前夫都有自閉症,啲症狀中晒,完全溝通唔倒,啲野講極都唔明...我真係好不幸,好命苦

大宅

chowqv 發表於 17-1-31 14:40

冷靜d,我地逐樣拆解。

多謝你既提點,令我領略倒少少,下次我試下一個指示一個指示咁俾睇下會唔會好啲。

個仔多數係工人湊,就算我返到屋企,因為太多事情都要我處理,所以我分唔倒太多精神俾個仔係真既

另多想請教,我係咪應該將件事話番俾阿仔讀緊間幼稚園知?前提係我好不滿個班主任,佢係一個好無heart每日放學只趕住收工既不知所謂老師。以前我每次問佢阿仔插班入去讀適唔適應倒,佢都表現出極不耐煩唔想答我; 試過聖誕班際表演唔俾阿仔同幾個比較唔定性既同學仔參加,擺明歧視放棄啲無咁好湊既學生,當然官腔答案唔係咁講; 阿仔係學校出現社交問題,俾一個同學柸葛叫晒全班唔好同阿仔玩足足一個學期,阿仔同班主任反映,個不知所謂班主任叫阿仔唔好同佢呢啲,攪到阿仔最後承受唔倒被欺凌而喊住話唔返學!之前未知阿仔有事時,我抱住忍耐放棄同班主任接觸既態度,因為得罪佢係對阿仔更不利,但而家阿仔有事,我又好想學校俾倒支援我個仔,我應該點做好?

大宅

chowqv 發表於 17-1-31 16:05
其實,有無得同CAC要求做小一入學評估?呢份報告,好有用,學校拎住佢同教處申請額外既錢俾小朋友。
阿仔小 ...
而家最緊要睇下cac肯唔肯幫我個仔做評估先,如果有期,我就要求佢做埋小一入學評估請問我應該點樣為個仔揀小學?

請問你仔仔之前係邊度評估出黎的?

大宅

thanks a lot. 但我check倒阿仔間學校無到校服務...咁點算?

大宅

chowqv 發表於 17-1-31 19:45

阿仔係CAC(尤德)做評估。

多謝你耐心解答同鼓勵!我會努力!
个班主任唔應該內疚,佢發現倒學生嘅問題係幫緊佢,值得表揚。
請問你仔仔而家邊个湊?我諗緊係咪應該辭左份工去湊仔,但我前夫又靠唔住,我都好 掙扎。
另外,我都想去做評估,請問成人可以去邊度做?

大宅

Nymph_ 發表於 17-1-31 15:16
樓主好欣賞你甘積極面對同幫個小朋友,但我知道有個媽媽吾接受個仔係中度智障,個小朋友今年p.2,完全吾明白對 ...

我絕對明白你講既野。咁多年以黎好多人都唔認同我既睇法,send好多文章俾我睇叫我要正面咁睇個仔,要相信自己個仔既能力唔好否定佢。有人吹噓我個仔幾叻幾醒時,我好多時都無被蒙蔽,個仔做得好既地方我絕對會認同,但佢既不足之處,某方面既能力未能達至同齡我就必須要正視。作為家長,要吹噓自已小朋友,要認叻好容易,但要誠心正視接受小朋友既缺憾係艱難。好彩我份人硬頸,自己認為啱既事係唔容易妥協。

果個小朋友係你小朋友既同學仔?如果佢阿媽唔肯改變自己既諗法,無人可以幫倒佢個仔,可憐的小朋友….

大宅

營養多多 發表於 17-1-31 20:02
我都就黎3歲,不過未夠3歲已經確診為典型自閉症,目前讀緊S位,前兩個月先係CAC做完升小一評估,係有限-中 ...
你建議我同cac講既野好好,俾d壓力佢希望可以早d同阿仔做評估,謝謝你。阿仔間學校無到校服務,協康份報告我亦打算自己寄唔駛求個班主任,咁我仲有無需要同學校講?
另外,阿仔都讀k3下學期了,請問我仲會排到S位嗎?
請問口肌問題可以點訓練?

大宅

honeyt 發表於 17-1-31 21:11
你係一個好媽媽。無因為自己嘅壓力為小朋友延續不幸,見到你好努力,好正面。加油,有你喺度撐住,小朋友 ...
多謝你既鼓勵,黎緊我只希望自己既身體可以健康啲,唔好成日病,咁我先有精力去處理好多既事情

大宅

irenelwl 發表於 17-1-31 21:12
樓主有否考慮讀多年k3?協康cp有沒有建議?你盡快聯絡cac求但地比快期你,同佢地講你好需要做評估是否適合今 ...

其實我喺阿仔未確診之前已經有考慮畀佢讀多一年k3, 但協康會冇建議, 我會重新考慮呢樣嘢, 我想阿仔打好個底先升讀小一

大宅

irenelwl 發表於 17-1-31 21:12
樓主有否考慮讀多年k3?協康cp有沒有建議?你盡快聯絡cac求但地比快期你,同佢地講你好需要做評估是否適合今 ...

不過我要做出呢個決定之前要衝破到佢爸爸嗰關先得, 佢爸爸係好反對自己個仔要重讀k3嘅人

大宅

Louiscoffee 發表於 17-2-1 17:37
自閉小朋友有自己既思為邏輯,生活模式,所以有時我覺得應該係家長去做訓練去迎合小朋友。你小朋友既行為有原 ...

我都好想上堂學習點了解个仔,請問有無介紹?

大宅

chowqv 發表於 17-1-31 22:50
媽媽望下呢個計劃,因為申請需時,佢地一班只收8個學生,個course差不多一年,家下申請定就差不多。
阿仔讀 ...

請問你个仔係讀小學先上呢个課程嗎?

我个仔當務之急應該揾咩訓練先啱呢?協康話幫我仔排e位,但排得黎我个仔都只係得番2个月做訓練,有用嗎?我真係唔知應該俾我仔讀多年k3定上小一,我擔心佢跟唔上……

大宅

puishan1216 發表於 17-2-2 00:15
我小朋友而家仲係讀梗k3咋,泥梗9月會係九龍灣返小學

請問你个仔有無排緊i/e位?有無做緊訓練?有情緒問題嗎?

大宅

puishan1216 發表於 17-2-2 00:31
我仔本身有排早期訓練位,我唔記得左係i定e位,由2歲開始排,排到4歲半左右先有位,但最後我冇要,因學校 ...

請問點解由2歲就可以開始排i/e位?

大宅

rose-mag 發表於 17-1-31 16:18
少少過來人經驗分享:我個仔都係5歲幾確診,當時入小學(我呢度係5歲入小學讀K,6歲1年級),未返學就拎住 ...

多謝你咁慷慨嘅分享, 恭喜你見到成果, 我都希望自己會有呢一日, 我要努力!

大宅

請問bio tek驗血主要作用是什麼?揾出致敏既食物?請問致敏既食物係導致小朋友發病的原因嗎?

我見倒好多自閉寶寶既父母都有做測試....

首頁

尾頁

跳至