跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

S_family 發表於 19-7-24 17:46
版主,想幫朋友問,佢細佬係Seattle, 依家等收green card, 應該下年收到,佢地問左當地律師,話等細佬入左 ...

唔該睇返第五樓。

要係citizen 先申請得兄弟姊妹,process 完都要等排期到,現在先排到2006年,即13年。佢細佬仲未收green card仲未入藉,由現在計,起碼20年才可以搞掂家姐一家移民。

伯爵府

好媽媽勳章

S_family 發表於 19-7-24 23:46
我就係上網幫佢睇完一倫,我明明見到個table F4 排到06年,F3排到07年,佢話唔同州就唔同進到wo, 話5樓個w ...

佢個如意算盤根本唔得,叫佢預20年啦。不過到時佢d仔女又太大,跟唔到過去。

除非係citizen 配偶或未成年子女,Process 完要等有visa quota 㗎!

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 19-7-25 02:36
我都睇咗個表,但係第一:果個只係參考指引,隨時變,而且不停變,根據USCIS 數據,相同申請表格處理時間 ...

1年都唔夠,IR 1 都未必得!

伯爵府

好媽媽勳章

super_aries 發表於 19-7-25 11:42
沒錯……夫婦超快

係未婚夫婦最快,反而已婚夫婦要搞1年

伯爵府

好媽媽勳章

S_family 發表於 19-7-25 16:24
係ar, 我聽到3.5m 眼都凸la, 仲要美金,分1m 俾佢搞投資移民都得la, 話係都唔俾錢佢wo, 我話去申請加拿大 ...

我真係對呢個律師有D懷疑,現在eb5都係加到1.8m....咁另外個1.7m 去咗邊?

仲有,如果我冇記錯,排visa quota係全國計的,因為process完係去NVC 排,而priority date 係計申請日,不是process完的日子,所以全國一樣的。(除了IR1 ,因為冇quota,所以快process完會快搞定)

佢哋咁信個律師,你冇計。唯有叫佢小心些,唔好一次過俾哂D錢律師。到下年,佢就知道真相!

伯爵府

好媽媽勳章

甜甜兒 發表於 19-7-25 13:04
想問大家幾個問題
1. nvc 完成後,收到見官信大約幾耐
2. 見官日期係指定日子 or 收信幾耐有效期, 如半年 ...

1. 1-2個月, 通常都唔太耐
2. 指定日子的上午,冇得揀

伯爵府

好媽媽勳章

甜甜兒 發表於 19-7-26 08:07
先感謝你回覆
知唔知有咩方法可以改期見官,謝

收到通知後再email領事館

伯爵府

好媽媽勳章

super_aries 發表於 19-7-26 12:48
WA呀!我仔讀WSU!
我囡九月15歲了!
阿囡來的話,準備讀G9 下學期 2nd semester !

係呀!早d過嚟好d。第時報大學都要睇4年成績。

原來你女大我女成年有多,明明佢地以前係香港係同級㗎!不過我女回流美國時跟返年齡,所以宜家先升8th Grade.

首頁

尾頁

跳至