跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ivyscyip+發表於+14-10-11+11:50+你

原帖由 眼訓 於 14-10-11 發表
我放棄香港唔係因為油尖旺既治安。。。老實講如果我呢一刻有小朋友,我真系唔介意繼續住多幾年Boston市中心 ...
唔好誤會,boston 市中心 (如近Copley),我都好想住。 NYC 的 upper east 都係,但我估不附合樓主的budget . 一個人帶住兩個細,安全好緊要。香港比美國安全,起碼冇guns!

伯爵府

好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+tize2002+於+14-10-14+17:41+

原帖由 tize2002 於 14-10-14 發表

想查詢一下:-
3。公立學校是免費,但其實住屋那邊要俾property tax,好學區property tax也貴。租通常all inclusive。

4。牙醫包唔包睇保儉個plan,唔會有牙科保健

伯爵府

好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+tize2002+於+14-10-14+17:41+

想查詢一下:-
大學公立相比下平,會分in-state out state,又要睇邊間,所以冇得comment.

伯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+ivyscyip+的帖子可否這樣理解,是由幼

回覆 ivyscyip 的帖子
其實去邊間大學睇成績多過乜,唔通因為哈佛貴你唔去咩?

講緊我讀大學的年代(即十幾年前),私立大學一年學費us$3x k,洲立(非本洲)us$2x k。本洲的洲立我可以拎full scholarship + board. 最后都係去咗間私立。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+tize2002+於+14-10-14+21:29+

你最好都落腳係有朋友的地方,租去到租都得。買屋的話年年都要俾property tax,你有冇小朋友讀書都要。

牙医有好多family dentistry practice,你去到先揾。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+ivyscyip+的帖子明白,即時到了大學時

明白,即時到了大學時已找一間好的大學,而不是在於他本身是公立或私立,對嗎?請問可否 ...
都要睇下天氣,凍定熱,怕唔怕打風地震。你c6又要成日飛,要唔要揾个可以直飛的城市?第時c6揾工?如果target Berkeley 或ucla 就更係去california啦。

伯爵府

好媽媽勳章

tize2002 發表於 14-10-15 09:45

target Berkeley 或ucla是否酒店?加州適合年幼小朋友居住嗎?當地失業率高不高企? ...
UC Berkely and UCLA 係比較出名的state U....加州幾適合﹐天氣超好﹐不過貴同埋有地震﹗

伯爵府

好媽媽勳章

tize2002 發表於 14-10-15 09:54

地震發生頻密嗎?交通是否很方便?但都必定要有車,對嗎?

你真係唔係好熟美國wor, 你不如真係找個假期飛過黎實地睇下啦﹗

呢到有好多JM都係住CA 她們會清楚D

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 14-10-15 13:15
ivyscyip同Dr.Phil講得啱,樓主似乎唔多清楚美國,建議你搜集多D資料,
決定移民去邊度再嚟實地考察下,或 ...
樓主真係要實地去考察下﹐你睇都未睇過就話移民太兒戲了﹗就算你之前黎玩過﹐你都要以另外一個point of view去睇下適唔適合。

就算我諗住幾年後搬返去﹐我都諗緊3-4個城市﹐現在開始睇下校區/工作等等。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:我相信樓主有consider過其他移民國家。加拿

原帖由 眼訓 於 14-10-16 發表
我相信樓主有consider過其他移民國家。加拿大已經冇行,熱門移民國家得返歐澳美。我亦相信樓主唸過度過,抱 ...
我地唔係唔想答,不過有D嘢都係親身經驗好D。正如我同眼瞓落大雪ok的,hikiko就唔得。

樓主拍板開始申請前,不只是計數,飛去美國睇下感受下先,畢竟一個大investment.

hikiko999  真係好怕落雪  發表於 14-10-16 15:59

伯爵府

好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+hikiko999+於+14-10-16+16:12+

原帖由 hikiko999 於 14-10-16 發表

回覆 babytigger 的帖子
聽聞今年都好凍!我都好憎slush, 你對ucg後來救唔救得返?

我ok凍的,只要屋內暖就得。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+ivyscyip+的帖子對UGG就係救唔返啊係

原帖由 hikiko999 於 14-10-16 發表

對UGG就係救唔返啊
唉,我以前住dorm,但課室係1 mile外,仲要係河邊。有時返到dorm,大風到開唔到門

伯爵府

好媽媽勳章

reddmama 發表於 15-1-6 09:11
咁如果我想佢去嗰邊讀書,我有冇辨法陪去呀?
你個女得兩歲﹐首先美國未開始讀書﹐5歲先開始。你無GC﹐你無乜可能可以來陪讀書(除非你自己有另外的移民方法)。你不如諗下有無親戚可以幫你照顧女女﹐等個女大D中學時去讀書。

伯爵府

好媽媽勳章

reddmama 發表於 15-1-6 10:55
什麼是GC? 另外美國會不會有類似陪讀visa般?
GC = green card....無陪讀visa....有仲得掂﹖

首頁

尾頁

跳至