自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

roypoon15 發表於 18-6-23 16:54
真係平時冇咩時間練琴,都係儘量一日一次,不過唔係成日做得到⋯意思係咪即係唔使考住由佢繼續學落去先, ...

係,我認同之前幾位jm的見解,我女一開始學,唔駛2個月已跳上2級(因為我識少少,之前有教過佢,但太勞氣,所以先出去揾人教),不過又係學業太忙,尤其考試周做唔到日日練,所以我曾經要求老師教返淺d, 但老師又話我女做到佢大部分的技巧要求,所以唔會因為經常唔知彈咩音而教得淺d, 所以現在我由得佢浸下先,經過幾個月的努力,已開始見到成效
另外,我講少少我的學琴經驗,我細個就係因為唔重視基本功(經常考試),所以越學越辛苦,最後放棄埋,所以有d嘢真係唔急得,寧願慢慢學,打好底子再學上去,先會容易彈得越來越好

伯爵府

roypoon15 發表於 18-6-23 16:59
因為都見佢學左成年了,但係仲停留起學初級的書,過埋暑假就升小二了,眼見身邊的人為着中學叩門準備的證 ...

這項特殊技能,未必每間中學都睇架! 專心考好校內成績仲好

伯爵府

yl88 發表於 18-6-23 17:12
我同你一樣,基本功差,學到上去真係好噩夢

其實有學過琴的人都知,一準備琴試就要起碼幾個月的時間(我學時要準備一年,堂堂只彈考試歌+scales)真係完全磨滅興趣,又學唔到很多技巧,所以現在到我女學,我寧願佢彈多些琴書內的歌,又好玩又學到嘢

伯爵府

caca0921 發表於 18-6-23 17:30
依家好多中學都唔當鋼琴係樂器,學第二d啦

但要揀中學校需要的樂器來學,學校先會睇喎!我寧願考有關普通話/英文/數學的証書,好似仲實際

首頁

尾頁

跳至