親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實好睇你想去邊, 會吾會轉酒店, 好似我地咁第一,二日, 會住礁溪, 第三,四日住羅東, 第四日落台北. 如果我地吾包車, 就會好麻煩, 第二日CHECKOUT後,行李雖然可以放酒店, 但就要走返轉頭取行李, 我們最後係會去羅東夜市, 由羅東去礁溪, 取行李, 來回都一個鐘.
有一日, 我地會去蘭陽博物館, 宜蘭餅發明館, 果風糖, PIZZA DIY, 櫻桃鴨, 我們會買一大堆牛舌餅做手信, 如果無車, 要拿左佢去其他地方一定好吾方便, 果風糖一日得一場, MISS左就無得玩, 包車就容易預時間.
另外, 我地由宜蘭去台北, 會先去平溪放天燈, 再去九份, 十分瀑布, 之後落台北吹玻璃, 如果無車, 行李亦係一個好麻煩既問題.
如果你打算好HEA, 又吾會去好多地方, 又吾會轉酒店, 係吾使包車.
但如果你想去多些地方, 又要轉酒店, 中途可以抖下, 就最好包車.
我當初都覺得貴架, 咪第三日住民宿, 慳左用係包車到.
你吾使日日都包車, PLAN好行程, 可以包一日去些難搵車既地方.

男爵府

回覆 大支野 的帖子

你要上台灣的士站計下車費多少, 因為我由機場去宜蘭, 的士係NT$1700(未計塞車), 而包車係NT2100.我計過我去6個地方, 的士都要NT2500(仲未計塞車), 我包車係NT4000/8小時, 我覺得比多NT1500 包車值得囉, 如果落雨, 司機又可幫忙作其他安排, 又慳左好多時間, 如果暑假, 真係好熱, 成36度, 帶住小朋友, 大家都已經好累時, 仲要等車.

所以你要PLAN好行程, 才決定包吾包車.

男爵府

回覆 RABBIT11 的帖子

如果你之前未去過台北, 咁就留係台北玩, 如果得一日, 就吾好去宜蘭, 去宜蘭係要玩3日.台北可以去下動物園, 吹玻璃, 淡水, 西門町, 士林, 饒河, 另外搵日去十分放天燈, 九份行街, 行下基隆夜市.

首頁

尾頁

跳至